Eljött a digitális színészek kora?

0

A vfx szakma legnagyobb kihívásáról kaptunk információt Paul Debevectől.

Manapság egy film nézésekor laikusok számára sokszor nehéz különbséget tenni valóság és komputer-animáció között. A számítástechnika óriási fejlődésének köszönhetően pedig szépen lassan eljutunk arra a pontra, mikor már a direktorok által megálmodott jelenetekben bármi lehetségessé válik.

A technológia korlátai már csupán minimálisan szabnak gátat az alkotóképességünknek.
David Smith, Sony Pictures Imagineworks

Azonban egy kihívás még vár a digitális művészekre, hisz a tökéletes digitálisan kreált emberi arc filmre vitele sajnos még a legnagyobb stúdiók számára is csak álom. Paul Debevec a Délkarolinai Egyetem Kreatív Technológiákért felelős karáról azon az állásponton van, hogy a legközelebb a tökéletes humanoid arcmodell megalkotásához a Benjamin Button különös élete című film művészei jártak.

Azonban véleménye szerint az emberi arc öregítésén kívül sok egyéb hasznosítása is lehet a technológiának. Az egyik legfontosabbnak ezek közül, hogy segítségével a már eltávozott előadók (zenészek, színészek) digitálisan életre kelthetővé válhatnának. Továbbá kifejtette még azt is, hogy szerencsére a szoftverpiac is követi a bivalyerős hardvereket, és ennek köszönhetően egyre kevesebb emberre van szükség a produkciók készítésekor, ami kedvező lehet a kisebb stúdiók számára.

Azonban azzal a szakma – és természetesen Debevec – is teljes mértékben egyetért, hogy a valódi színészek digitálisra cserélése hazavágná a filmipart, így kedvenc színészeink avatárosítása miatt egyenlőre még nem kell aggódnunk.

Share.

Leave A Reply