A Pixar apró animációs tréfái

1

A Pixar animációs filmjeiben olyan utalások vannak, melyeket talán észre sem veszünk, hiába nézzük sokadjára az alkotást. De ha valaki megmutatja, akkor rögvest felszalad a szemöldökünk, hogy valóban!

A disney.com segítő kezet nyújt abban, hogy ne nekünk kelljen árgus szemekkel kutatni eme utalások, vagy a magyarban is egyre sűrűbben használt “easter egg”-ek után. De mielőtt belecsapnánk a témába, annyit érdemes megjegyezni, hogy eme animációs filmek nem csak azért nagyszerűek, mert nagyon látványosak, hanem azért is, mert ha szülőként ülünk le eléjük és képesek vagyunk egy pillanatra gyermekké válni, akkor Villám McQueen esetében például a harmincnyolcadik megtekintés alkalmával is bízunk benne, hogy a piros versenyautó ezúttal talán mégis visszatalál az autópályára és a terveknek megfelelően ér oda a Szelep Kupa döntőjére. Most pedig lássuk, mik azok a néha egész könnyedén észrevehető, de általában inkább szemvillanásnyi időre feltűnő utalások, vagy cameók, melyeket a Pixar elrejtett a filmjeiben.

Szörny Rt.

A stúdió egyik legviccesebb alkotása, melyben a szörnyek világába betéved egy kisgyerek, akit aztán a két főszereplő mindenféle kalandok mentén visszajuttat a megfelelő világba. Ebben a konkrét jelenetben azonban rögvest egy cameo látható, hiszen a kislány kezében ott pihen Némó, a gyermekkorú bohóchal, akinek az apja kivételével a teljes családját felfalta egy ragadozóhal.

1000

Verdák 2

A remek első rész után a második sem lett unalmas, bár az a fajta vidéki bája egyértelműen eltűnt, ami az első részt lengedezte be Kipufogófürdő illatával, ráadásul itt szegény Matuka lelképbe taposott bele villám, de mindez semmit sem számít akkor, amikor easter eggről van szó. Az alábbi képen szépen látszik, hogy a tábla szerint az autósmoziban éppen a The Incredimobiles megy, ami remek szójáték az idehaza Hihetetlen családként vetített szuperhősös mozi The Incredibles címéből.

top-des-references-cachees-dans-films-disney-que-vous-n-aviez-jamais-vu-personnages-melange-entre-les-dessins-animes-incroyable-6

Hihetetlen család

És ha már az előbb éppen a kényszerűségből hétköznapi emberek életét élő szuperhőst és családját említettük, akkor következzenek is ők a sorban, méghozzá pont a Verdákkal kapcsolatban, hiszen az egyik jelentben hihetetlen apuka éppen valami nagyon nehezet lenget, miközben a háttérben egyszerű közlekedőként ott látható Villám McQueen mentora, Hudson Hornet, aki csak a szimpla Doki néven rejtegette magát Kipufogófürdőben.

hihetetlen

Szörny Rt. ismét

Ha emlékeink nem csalnak, akkor a film végén van az, hogy a gonoszt megtestesítő Randallt sikerül egy elég kellemetlen helyre juttatni, de ha jobban megnézzük, akkor a lakókocsi és a mellette lévő furgon igen ismerős lehet valahonnan. Itt a kép és mindjárt kiderül az is, hogy hol láthattuk a helyszínt előtte.

monster inc

 

Egy bogár élete

Igen, itt láttuk azt a furgont és azt a lakókocsit!

bugs

 

Toy Story 3

Igazán jópofa utalás az első részre az a jelenet, amikor Woody bujkál a postaláda léce mögött, miközben a szemetes a foglalkozására jellemző vidámsággal kezeli a kommunális hulladékot. A lényeg azonban a póló, amit visel, hiszen ugyanez a szín és minta volt látható az első részben szereplő és a játékok számára az egyik lehető legrosszabb gazdát jelentő Sid pólóján.

szemetes toy story

toy stori 1

Még mindig maradunk a Toy Story 3-nál, hiszen a Pixar rendkívül leleményesen olyan elemeket helyezett Buzz testébe, melyek a Buy N Large logóját viselik, de ez a cég volt az, mely a WALL·E-ben szerepelt.

toy stori 3 elem

Némó nyomában

A fogorvosi rendelőben várakozva a kevésbé félősök akár olvashatnak is, és ha jól megfigyeljük a kisgyerek kezében lévő olvasmányt, akkor láthatjuk, hogy milyen “hihetetlen” élményben van része.

nemo nyomaban

Verdák 2 újfent

Ismét visszakanyarodva a kipufogófürdői négykerekű huligánok kalandjaihoz, érdemes egy pillantásra elidőzni abban a francia városban, ahová villámék is ellátogattak, hiszen ha Franciaország, akkor konyha! És ha konyha, akkor Gastow’s étterme, ami mintha a L’ecsóban és a magyar szinkronban Gustóként emlegetett nagyszerű séf nevére emlékeztetne.

Gastows

De ha már ennyire belemelegedtünk, akkor folytassuk továbbra is Verdákkal, ahonnan elegánsan át tudunk lendülni a Toy Storyra, mivel Matuka A113 rendszáma nem csak rajta látható egyedül, hiszen Andy anyjának is ez van az autóján. Mindez onnan jött, hogy a Pixarnál többen is a California Institute of the Arts padjait koptatták, ahol az egyik terem szerepelt A113-ként.

toy story rendszam

Ennyi lett volna ez a kis összeállítás, de van még bőven apró leleményesség a Pixar filmekben, tehát aki egyébként is ki van hegyezve az ilyen összefüggésekre, utalásokra és villanásnyi cameókra, az raklapnyi érdekességet találhat még. Így a végén pedig szeretnénk annyit megjegyezni, hogy tudjuk, mikor hozta le a Disney blog ezt az írást, de nekünk még most is nagyon tetszett, és talán vannak olyanok, akik eddig nem találkoztak vele.

Share.

About Author

Ratfai Gabor

2009-ben kezdtem cikkeket írni a GameStar magazinba, majd rá két évre úgy hozta a sors, hogy átmenetileg a szerkesztői tevékenység vált a főprofillá. Ezt követően egyre több oldalnak dolgoztam, jellemzően a videojátékok, a számítástechnika és a mobilkommunikáció témáiban, de autóstesztek és alternatív hajtással foglalkozó autós cikkek is tarkítják a portfólióm. Szeretek időről-időre szubjektív véleményeket, gondolatébresztőket írni, melyek alapgondolatai leginkább a videojátékok világának történéseivel kapcsolatosak. Szabadidőmben igyekszem minél több időt tölteni motor nélküli repülőgéppel a levegőben.