Photokina 2014: ez történt eddig

2

Javában zajlik Kölnben a Photokina 2014, ahol számos újdonságot láthat a közönség, de olyan eszközök is képviseltetik magukat, melyekről korábban rántották le a leplet.

Kezdje a sort rögvest a Canon, ami nem kívánt hatalmas meglepetést villantani, így a korábbi pletykáknak megfelelően a Canon EOS 7D Mk II-t vitte a rendezvényre, ami egy újabb APS-C DSLR, és a 65 pontos AF rendszernek, valamint a kétmagos Dual Digic 6 processzornak köszönhetően a sebessége meglehetősen jó. Akár hátránynak is nevezhetnénk, de inkább hívjuk konvencionális értékrendkövetésnek azt, hogy a Canon EOS 7D Mk II nem rendelkezik wifivel és NFC-t sem tud, ugyanakkor a vezeték nélküli adattovábbítás lehetőségéről nem kell lemondani senkinek, de ehhez szükség lesz egy Wi-Fi modulra, ami a gép árának bő egyharmadáért szerezhető be, így nem valószínű, hogy reális elképzelés lenne.

Canon eos 7d mark II

A háromhüvelykes kijelző fix, tehát nem lehet kifordítani és erre-arra hajtogatni, mint ahogyan a váz kialakítása is az elmúlt évek formavilágát tükrözi, de aki nem szereti az egyre töpörödő masinákat, azt biztosan nem zavarja a méret. Az említett AF és a kétmagos processzor miatt gyorsan dolgozik, ez maximális felbontásban 10 kép/másodpercet jelent, ami 4 fps-sel több, mint a Canon 5D Mk III, és 3 fps-sel több, mint a Canon 70D esetében.

Canon eos 7d mark II_2

További érdekesség volt még a Canon standján a Sony RX 100 III riválisaként szorítóba lépő Powershot G7 X, mely a point-and-shoot kategóriában kívánja megszorongatni vetélytársát. Ahogy cégen belüli testvérei, úgy ő is 20 megapixeles, mellé pedig manuálisan kezelhető tárcsát kapott, míg a lencsék 24-70 mm f/1.8-2.8 tulajdonságokkal bírnak. Amivel pedig a szelfimániásoknak is bejöhet a gép, az a kifordítható kijelző, melyen visszanézhetjük az 1080p-ben 60 fps-sel rögzített videókat.

canon powershot g7 x

A Nikon néhány nappal a Photokina 2014 előtt már ellőtte a puskaport a Nikon D750-nel kapcsolatban, de ez nem gond, hiszen a kiállításon testközelből is meg lehetett ismerni a D610 és a D810 közé pozicionált modellt. Súlyra és méretre kisebb, mint a Nikon előbb említett DSLR-je, így őt inkább azok fogják kedvelni, akiknek nem szempont, hogy adott esetben önvédelmi fegyverként is használhassák gépüket. Ez az első olyan Nikon full-frame SLR masina, mely már beépített wifit kínál, mindemellett pedig ha fontos ez a szempont is, akkor szimpatikus mechanikával hajtható ki a kijelző.  – A Nikon D750 a képen a (rendezői) bal oldalon látható – .

nikon d750_2

A Panasonic a fixlencsés LX 100-at vitte Kölnbe a Photokina 2014-re, melynek szíve a 16 megapixeles 4/3-os lap, ami a 24-75 mm F1.7-2.8 Leica lencséken keresztül tekint a világra és rögzíti az ott történő eseményeket, egyetlen kimerevített pillanattá. Videókedvelők számára fontos lehet a 30 fps-es 4K felbontású rögzítés lehetősége (amiből tetszőleges pontokon állóképek készíthetőek). Mindemellett wifivel és NFC-vel is rendelkezik a Panasonic újdonsága, amihez háromhüvelykes kijelző társul, ám érdemes tudni, hogy az egység nem tartalmaz beépített vakut, de a gyártó a dobozba tesz egy bepattintható darabot, ami így teljes értékű villanóként működik. Az LX 100 sebessége igen jó, hiszen 11 kép csattintható el másodpercenként.

panasonic_lx100-21-1500x1000

Meglepetés volt a gyártó részéről a Panasonic CM1, ami egy fényképezőgép és egy Andoridos okostelefon borgőzös éjszakájának szerelemgyereke, ennek megfelelőn egyik oldalról fotómasinának, míg a másikról telekommunikációs készüléknek néz ki. Az 1080p-s 4,7 hüvelykes kijelző kellő élességgel jeleníti meg a 20 megapixeles képeket, de hatalmas kérdés, hogy a piac hogyan reagál egy ilyen sajátos hibridre.

panasonic-lumix-cm1-2

A Samsung esetében akár arról is beszélhetünk, hogy az adott kategóriában elvitte a Photokina 2014 pálmáját, hiszen a Samsung NX1 olyan újdonságokat mutat be, amikre joggal lehetnek féltékenyek a vetélytársak, ráadásul nem feltétlen a profik fogják élvezni ezeket az innovációkat. A gép 28 megapixeles szenzora ugyanis jelentős mértékű (30 %) képzajcsökkenést mondhat magáénak, és a gyártó által kidolgozott ANRT (Advanced Noise Reduction Technology) szűrés is hatékonyabb, így a képzaj csökkentése mellett sem kell a részletek elvesztésétől tartanunk. Az NX1 tud továbbá 15 kép/másodperces rögzítést, 4K videók felvételét, villámgyors AF munkavégzést és megsüvegelendő színreprodukciót. Mindemellett még egy halom olyan újdonságot és az amatőr fotósok életét is könnyebbé tevő fícsört, melyekhez kevés lenne egyetlen összefoglaló, éppen ezért vélhetően később részletesen is visszatérünk a témára, de az holtbiztos, hogy a vetélytársaknak kifújta az orrát.

samsung nx1

Share.

About Author

Ratfai Gabor

2009-ben kezdtem cikkeket írni a GameStar magazinba, majd rá két évre úgy hozta a sors, hogy átmenetileg a szerkesztői tevékenység vált a főprofillá. Ezt követően egyre több oldalnak dolgoztam, jellemzően a videojátékok, a számítástechnika és a mobilkommunikáció témáiban, de autóstesztek és alternatív hajtással foglalkozó autós cikkek is tarkítják a portfólióm. Szeretek időről-időre szubjektív véleményeket, gondolatébresztőket írni, melyek alapgondolatai leginkább a videojátékok világának történéseivel kapcsolatosak. Szabadidőmben igyekszem minél több időt tölteni motor nélküli repülőgéppel a levegőben.