Fizetési körkép: mennyire cseng a játékipar kasszája?

0

Mely beosztásokban mennyi a dollár, ki elégedett a fizetésével, és miért? Kik morognak, mik a trendek, hogyan alakul a nemek aránya? Erre, és még sok más kérdésre is választ ad alábbi cikkünk. 

A Gamasutra az Audience Insight segítségével végzett egy remek felmérést arról, hogy miként alakultak a fizetések és az elégedettség az elmúlt években a videojátékok iparágában, ahol a programozótól kezdve a grafikusokon és hangmérnökökön át az animátorokig, mindenkit megkérdeztek mindenféle érdekességről, ami összesen négyezer (4000!) válaszadót jelent, bár ebből rengeteg olyan volt, amit aztán nem lehetett felhasználni, így végül 1246 Egyesült Államokban élő, 292 kanadai, és 573 európai polgár válaszait használták fel.

Az elmúlt években nagy változáson ment keresztül a játékipar, hiszen a mobileszközök tömeges elterjedésével (és itt főleg az okostelefonokról és a táblagépekről van szó), számtalan szórakoztató alkalmazás, és vele együtt fejlesztő jelent meg a piacon. A konzolok új generációjának megjelenése is némiképp átrendezte az erőviszonyokat, ugyanakkor az AAA címekért felelős cégek kénytelenek voltak több alkalmazottól is megválni, ami egyébként nem ritkaság a filmstúdióknál sem, mint ahogyan egy héttel ezelőtt mi is megírtuk a Dreamworks derült égből villámcsapás szintű leépítését.

war thunder

De visszatérve az összegekre, most annak ellenére, hogy tudjuk: európai ember fizetésről nem beszél, számszerű adatokkal tudunk szolgálni, a Gamasutrának köszönhetően. Először is jöjjön egy átlag, ami 2013-ban éves szinten az Egyesült Államokban 83.060 dollárt jelentett, ami a válaszadók hatvan százalékának esetében némi növekedést jelent 2012-höz képest, míg 32 százaléknak maradt ugyanannyi, illetve kilenc százalék nyilatkozott úgy, hogy csökkent a havi járandósága. Érdekesség, hogy a megkérdezettek 14 százaléka kapta meg a felmondását a bázisévben, ami kétszázalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi számokhoz képest. Ugyanakkor annak ellenére, hogy ebben az iparban tevékenykedni sem egy kéthetes relaxációs tréning a Mátra friss levegőjén, mégis 45 százalék mondta azt, hogy az iparágban dolgozni továbbra is remek dolog, míg 19 százalék kimondottan elégedett (igaz, ez egy évvel korábban 24 % volt), és mindössze 3,1 százaléknak fordul ki a gyomra az egésztől, úgy ahogy van. Sőt, a jelenlegi karrierjével 40 százalék elégedett, míg 18 százalék extrém módon elégedett, 29 % részben, 13 % kimondottan morcos. Arra a kérdésre, hogy “kíván-e bármit mondani az iparág 2013-as évével kapcsolatban?”, leginkább olyan válaszok jöttek, hogy túl hosszúak a munkanapok (mint sok más helyen is), instabil a munkahely, folyton változnak az üzleti modellek, a jó játékokhoz nagyon kemény munka kell, de még a szexizmus is előkerült. Ám legyünk őszinték, az imént sorolt dolgok a legtöbb munkahelyre igazak, amennyiben az ember nem az állami szférában dolgozik, vagy esetleg a parlamentben ül.

lanoire

A Gamasutra nagyon szépen lebontotta a fizetéseket és a karrierlehetőségeket a különböző pozíciókra, melyet a programozókkal kezdett. Róluk elmondható, hogy átlagosan évi 93.251 dollárt vittek haza 2013-ban, ami bő ezer dollárral több, mint 2012-ben volt, míg az átlagkereset három évnél kevesebb gyakorlattal is elérte a 70.637 dollárt 2013-ban, ám ez a 2012-es 74.008-hoz képest elég komoly visszaesés. Programozóként Európában lehetett a legkevesebbet kaszálni, ahol 47.312 dollár érkezett egy év alatt a melós bankszámlájára. Ugyanakkor az összes vizsgált munkakörben itt található a legtöbb férfi, ami a számok nyelvén 95 százalékot jelent, és ahogy az alábbi kimutatásból is látszik, nőként egyébként is 14 ezer dollárral kevesebbet lehet keresni.

Balról a programozók, jobbról az animátorok.

Balról a programozók, jobbról az animátorok.

A fenti számokon láthatjátok a képalkotás mestereinek fizetését, és egyéb jellemzőit, ahol egy év alatt ötezer dolláros fizetéscsökkenés történt, ugyanakkor itt is megfigyelhető, hogy míg a tengerentúlon 74.349 dollár az átlag, az öreg kontinensen 40. 776, illetve ebben a munkakörben is csak minden tizedik munkás kéz tartozik női alkalmazotthoz.

Ezzel el is jutottunk a game designer munkakörhöz, ahol 2012-ben 75.065 dollár volt az átlagkereset, míg 2013-ban már csak 73.864, ami nem tragikus mértékű visszaesés, de mégis valamivel kevesebb, sőt, Európában 43.600 dollárról csökkent 39.626-ra. A hölgyek itt már valamivel többen vannak a maguk 13 százalékával, ugyanakkor a fizetésük még így is közel 4.500 dollárral kevesebb, mint állva pisilő kollégáiké, de valamivel jobb helyzetben vannak, mint a jobb oldalon látható producer hölgyek, akiknek kilencezer dollárral jut kevesebb, mint ugyanezen beosztásban ténykedő férfi kollégáiknak.

Game designer vs producer

Game designer vs producer

Ezzel el is jutottunk az audió szekcióig, ahol elég jó pénzek forognak, tekintettel a 95.682 dolláros átlagra, ugyanakkor a forrás azt is írja, hogy viszonylag kevés hangmérnöki visszajelzés érkezett, tehát ezek torzíthatják az adatokat, ám a válaszadók nemi összetételéből az derült ki, hogy mindössze kilenc százalék a hölgy, de itt a legdurvább az eltérés a férfiak és a nők fizetése között, ami évi 30.000 dollárt jelent, természetesen a hölgyek sérelmére elkövetve. A grafikon jobb oldalán a minőségbiztosítás szereplőinek pénzeit, és ilyen-olyan eloszlásait láthatjuk, rögvest az is kiderül, hogy nem éppen ez a terület az, ahol a plafont verdesik a pénzek, bár itthoni viszonylatban elég sokan örülnének évi 54. 833 dolláros jövedelemnek, még bruttóban is. Ugyanakkor, ahogy az előbbiekben láthattuk, itt is jelentős eltérés van a tengerentúli és az európai bérek között, ami minimális összegeket nézve 48.426 vs 31.346 dollár..

audio_qa tester

Hangmérnökök és minőségbiztosítók

Talán nem meglepő, hogy a legjobb fizetéseket a menedzsmentben lehet kapni, ahol az átlagot 101.572 dollár jellemzi, és még minimális tapasztalattal is közel hetvenezret lehet megcsípni, míg legalább hatévnyi szakmával a hátunk mögött 120.00 dollár körül jön a konyhára, ami egyébként nyolcezer dolláros mínusz 2012-höz képest. Európában nagyon komoly visszaesés volt tapasztalható egy év alatt, ugyanis míg 2012-ben egy ilyen beosztásban 72.652 $ volt a fizu, addig 2013-ban 57.500 dollárt ért 12 hónapnyi munka.

business manager

Nem meglepő, hogy a menedzsmentben van a legjobb fizu

kontinensek

 

 

 

Akit érdekelnek a független fejlesztők adatai is, azok kattintsanak ide, és böngésszenek kedvükre az egyébként igen komoly lendülettel fejlődő indie üzletág adatai között, mi azonban most zárjuk sorainkat, és elgondolkodunk azon, hogy mi a helyzet a saját fizetésünkkel.

Share.

About Author

2009-ben kezdtem cikkeket írni a GameStar magazinba, majd rá két évre úgy hozta a sors, hogy átmenetileg a szerkesztői tevékenység vált a főprofillá. Ezt követően egyre több oldalnak dolgoztam, jellemzően a videojátékok, a számítástechnika és a mobilkommunikáció témáiban, de autóstesztek és alternatív hajtással foglalkozó autós cikkek is tarkítják a portfólióm. Szeretek időről-időre szubjektív véleményeket, gondolatébresztőket írni, melyek alapgondolatai leginkább a videojátékok világának történéseivel kapcsolatosak. Szabadidőmben igyekszem minél több időt tölteni motor nélküli repülőgéppel a levegőben.

Leave A Reply