Weta Digital: VFX stúdiók, ahol bizonyára szívesen dolgoznál! 7.rész

2

A Weta Digital méltán nevezhető az egyik legsikeresebb VFX stúdiónak, hiszen több Oscar-díj, és számtalan sikerfilm jellemzi a munkásságát. 

Sorozatunk egy korábbi részében már röviden írtunk a cégről, most azonban egy kicsit bővebben is megismerhetjük az Új-Zéland csodálatos földjére bejegyzett céget, melynek köszönhetően a Tolkien univerzum olyan csodásan megelevenedett előttünk, de szerencsére a Weta Digital nem csak a hatdarabos sorozattal jellemezhető.

Hol másutt kezdenénk a történetet, mint 1993-nál, amikor Peter Jackson, Richard Taylor, és Jamie Selkirk úgy döntöttek, hogy itt az idő megalapítani a stúdiót, és elkészíteni a Heavenly Creatures vizuális effektjeit, de a teljes rendezést is Peter Jackson végezte, akinek ez volt az első, nagyobb lélegzetvételű alkotása, ami rögvest ért is egy Oscar-jelölést. Ami pedig a Weta Digital névválasztását jelenti, arról annyit érdemes tudni, hogy Új-Zéland egyik rovarfaja a névadó, mely egyébként a világ legtermetesebb ilyen jószágait tartalmazza.

weta szocske

Természetesen nem csupán filmes sikerekkel rendelkezik a szakmai team, rengeteg digitális effektusokhoz köthető szoftver is erősíti a repertoárjukat. A cég MASSIVE nevű szoftvere nagy mennyiségű digitális karakter egyidejű animálását és egymással folytatott interakciójának gyors megalkotását tette lehetővé. A szoftvert elsőként A Gyűrűk Ura gigantikus csatajeleneteinél alkalmazták, később az Avatar készítésekor a Pandora megfelelő benépesítéséhez fejlesztették tovább. A King Kong forgatásakor Cameron kérésére fejlesztett le a cég egy CityBot nevű alkalmazást is, melynek segítségével könnyedén újraalkothatták a 30-as éveket idéző Manhattant, de ez a film volt az, ami miatt új szimulációs, és modellező szoftverre volt szükség, ami többek között a címszereplő szőrzetének hiteles megjelenítését szolgálta. Nemrégiben a Weta kifejlesztette a saját motion capture technikáját is, mellyel elhagyhatták a stúdiót, és a Rise of the Planet of the Apes, valamint a Dawn of the Planet of Apes már így készült.

dawn of the planes of the ape

Mindezen tudás birtokában a Peter Jackson és barátai által vezetett cég az idők folyamán hat arany szobrocskát tudott behúzni, és bár az idei Oscarra is jelölték a Wetát, végül a Hobbit utolsó része kevésnek bizonyult ahhoz, hogy meglegyen a hetedik. Sőt, jelölésből is csak egy jutott a The Hobbit: The Battle of the Armies-nek, ahol együtt indult a Birdmannel, az American Sniperrel, az Interstellarral, és az Unbrokennel.

Aki pedig szeretne a Weta Digital zsebeiben turkálni egy kicsit, annak két számot tudunk mondani a glassdoor információi alapján: R&D pozícióban 77,81, míg animátorként 37,36 dollárt lehet keresni óránként a cégnél, tehát erre számítson, aki Jackson beosztottja kíván lenni.

smaug_wallpaper

A Weta egyébként felbukkant a GDC 2015-ön is, mikor is az Epic bejelentette, hogy partnerekként dolgoznak a virtuális valóság fejlesztésében, és ennek ékes bizonyítékét adták a Thief in the Shadows-zal, melyet az érdeklődők ott helyben ki is próbálhattak, méghozzá Oculus Rifttel, hiszen ha VR, akkor egyre inkább előtérbe kerül ez a hardveres kiegészítő is.

A Középföldét képernyőre álmodó cégnek tehát jelenleg jól megy a szekér, és bízunk benne, hogy ez így is marad, bár a Hobbit trilógiát többen is kritikával illették a Gyűrűk Ura trilógia javára, mondván, hogy ott valahogy hitelesebb volt az egész, és érdekes módon leginkább a CG orkokkal nem voltak megelégedve a nézők.

lord of the rings

 

 
Share.

About Author

Ratfai Gabor

2009-ben kezdtem cikkeket írni a GameStar magazinba, majd rá két évre úgy hozta a sors, hogy átmenetileg a szerkesztői tevékenység vált a főprofillá. Ezt követően egyre több oldalnak dolgoztam, jellemzően a videojátékok, a számítástechnika és a mobilkommunikáció témáiban, de autóstesztek és alternatív hajtással foglalkozó autós cikkek is tarkítják a portfólióm. Szeretek időről-időre szubjektív véleményeket, gondolatébresztőket írni, melyek alapgondolatai leginkább a videojátékok világának történéseivel kapcsolatosak. Szabadidőmben igyekszem minél több időt tölteni motor nélküli repülőgéppel a levegőben.

2 hozzászólás

    • Ratfai Gabor
      Ratfai Gabor on

      A forrás négy dolgozó átlagát vette, és ennyi jött ki, tehát simán megeshet, hogy ebben volt kezdő, illetve évtizedes rutinnal rendelkező szaki is. Továbbá az adatszolgáltatás önkéntessége végett is megeshet, hogy torz számok születnek, ezért írtam oda, hogy a glassdoor információi alapján. Viszont a bónusz sem kizárt…

Leave A Reply