Újra Budapesten az animációs filmek legjava

0

Az animációs filmeket érintő seregszemle számos érdekességet tartalmaz az érdeklődőknek. 

November 25. és 29. között rendezik meg Budapesten a világ legújabb és leg­izgalmasabb animációs filmjeit felvonultató 13. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált.

Az eseményt a Kahlil Gibran klasszikusából készült A próféta című alkotás nyitja meg, melyben a világ legnevesebb animációkészítői külön epizódokban dolgozzák fel a szerző kilenc történetét. A filmben egy cserfes kislány, Almitra egy képzelt szigeten találkozik egy politikai fogollyal, Mustafával. A találkozásból szépen lassan barátság szövődik. A neves rendezők közös munkáját az Oroszlánkirály alkotója, Roger Allens vezette, az eredeti változat karaktereinek hangját pedig olyan hírességek adták, mint például Salma Hayek, aki a mű egyik társproducere is volt.

A szervezők elmondása szerint az idei program minden korábbinál izgalmasabb és változatosabb lesz. A japán anime rajongói megtekinthetnek egy különleges szekciót (Anime Haiku címmel), amit az ismert animációs rendező, Yamamura Koji állított össze a tokiói Geidai egyetem végzőseinek 2015-ös vizsgafilmjeiből. A Visegrád Rallye elnevezésű blokkban pedig a Visegrádi Animációs Fórum kezdeményezésére létrejött projekt keretében mutatják be a régió nyolc legjobb fiatal alkotójának műveit. Ebben a szekcióban kapott helyet Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála közös alkotása, a Limbo-Limbo Travel, ami a Krakkói Filmfesztiválon elnyerte az Ezüst Sárkány-díjat.

slovakia

Az idei Anilogue középpontjában Szlovákia áll. A szlovák filmgyártás legjobb animációs alkotásai mellett láthatunk majd videoklipeket is. A látogatóknak egy rendhagyó program keretében lehetőségük lesz személyesen is találkozni a szlovák rendezőkkel, csütörtöktől szombatig ugyanis a Szlovák Intézetben közös kávézásra invitálják az érdeklődőket.

A fesztivál egyik legizgalmasabb szekciója a Cartoon D’or 2015 válogatás lesz, melyben az idén európai animációs nagydíjakra jelölt filmeket – többek között a lengyel O!PLA és a svájci Fantoche fesztivál legjobbjait – láthatjuk.

Az egész estés filmek közül hat verseng majd a fesztivál fődíjáért, a rövidfilmek versenyprogramjában pedig 30 animáció szerepel 16 országból, melyeket közel ezer benevezett kisfilmből választottak ki. A programsorozathoz idén is számos érdekes kísérőprogram kapcsolódik. Pénteken délután öttől lesz például egy interaktív kerekasztal-beszélgetés a filmről több zsűritag részvételével, szombat délelőtt pedig az Urániában animációs foglalkozással várják a gyerekeket, amit Gryllus Vilmos koncertje követ. A fesztivál egyik legérdekesebb programja viszont talán a szombat este kilenctől látható, négy tematikus blokkból álló, összesen 300 perces maratoni filmvetítés lesz, aminek egyszerre lenyűgöző és félelmetes alkotásai lehengerlő élményt kínálnak azoknak, akiket nem riaszt el mondjuk a pszichedelikus animáció vagy az animált horrorfilm műfaja.

A 13. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál vasárnap este kilenc órakor a japán Keiichi Hara Hokuszai kisasszony című filmjével zárul.

Forrás: Magyar Idők

Share.

About Author

Avatar

Leave A Reply