Hogyan alkossunk komplex városi környezetet?

0

Charlotte Creber felfedi, hogy miként lehet egy fantasy jellegű városképet alkotni négy egyszerű lépésben.

Egy halom eszköz találhatunk szerte a neten ahhoz, hogy valamilyen komplex környezetet alkossunk, de mindez még nem elég, szükség van egy koncepcióra, és egy olyan folyamatra, melynek a végén azt kapjuk, ami a fejünkben megszületett. Charlotte Creber négy lépésben mondja el, hogy szerinte mi a legegyszerűbb módja annak, ha valami maradandót szeretnénk alkotni.
A most következő példához a SketchUp volt az a szoftver, amit használt, illetve megemlítette azt is, hogy a témát többféle módon is megközelíthetjük, de bármelyik utat válasszuk is, a Shapes tool felbecsülhetetlen lesz számunkra, illetve az egyik legfontosabb trükk a világítás, mellyel drámai hangulatot teremthetünk, míg az élénk színekkel, valamint az elnyúlt árnyékokkal koherens környezetet tudunk előállítani.

1) Háromdimenziós tervezés: mivel egy fantasy városképet igyekszünk kidolgozni, a 3D-s tervezés nagyon hasznos lehet, mert így pontos képet kapunk a perspektíváról, ami egyébként a városi környezetben az egyik legfontosabb szempont.

cityscapestep1

A SketcUp segítségével elkészíthetjük a blokkokat néhány érdekes épülettel, majd pedig különböző távolságokba másolhatjuk őket, miközben szorgosan használjuk a kamera módot a snapshot elkészítéséhez, ami a 2D koncepció alapját képezi.

2) Importálás a Photoshopba: a képszerkesztő programba importálva a fájlt, a képet egyfajta sorvezetőként alkalmazva, elkészítünk egy alap színsémát, mely megőrzi a modell formáit.

cityscapestep2

Most még nem kell nagy hangsúlyt fektetni a részletekre, és arra sincs szükség, hogy bezárjuk magunkat a 3D tervezetbe, hiszen ebben a szakaszban még nyugodtan módosíthatunk az épületeken, ha például úgy gondoljuk, hogy valami nagyobbat szeretnénk összehozni.

3) Részletek kidolgozása: amennyiben úgy gondoljuk, hogy mást már nem kívánunk hozzátenni a vázlatunkhoz, nekiállhatunk a részletek kidolgozásának, melyet végrehajthatunk kézzel, vagy akár textúrák használatával is.

cityscapestep3

Fotótextúrák alkalmazásakor erősen ajánlott a maszkok használata ahelyett, hogy serényen nyomkodnánk az erase eszközre, és fontos megfelelően bánni az adjustment layerrel is, hiszen ha a fotó és a festményünk ismérvei nem találkoznak, akkor abból soha nem lesz szép eredmény.

4) Színezés és hatáskeltés: Charlotte Crebel szerint bizonyos extra elemekkel igen hatásosan fel lehet dobni a kompozíciót, így ebben a konkrét példában vörös zászlókat aggatott az épületekre, melyek komplementer színként jelentkeznek a tetőcserepekkel és a tetőkertekkel, illetve szépen körbevezetik a néző szemét a képen.

cityscapestep4

Végső lépésként csupán 2% szemcsézettség és tilt-shift blur kell a képre, és készen is vagyunk.

Apró trükként még annyit árult el az alkotó, hogy ha komplex fényforrásokat, illetve alakokat használunk, akkor a fekete-fehérben történő munkavégzés az alkotás kori folyamatait sokkal könnyebbé teheti.

cityscapesecret

Forrás: creativebloq

Share.

About Author

Leave A Reply