Ütős VR+AR cuccal száll be a virtuális valóságba az AMD

0

Az AMD alapú VR+AR headsetből nem lógnak drótok, és csak az árán múlik, hogy mennyire lesz konkurencia a többieknek, mert hardveresen eléggé rendben van. 

Javában tart a 2016-os Game Developer Conference, melynek egyik fontos szegmense a virtuális valóság, amit az idei év egyik húzó technológiájának tartanak. San Franciscóban mutatkozott be a Sulon Q headset is, mely egy AMD alapú eszköz, és különlegessége, hogy mind a virtuális, mind pedig a kiterjesztett valóságot egyben tartalmazza. Használatához nem kell külön PC, mert maga a headset egyben a gép is, ilyen specifikációkkal
– AMD FX-8800P négymagos processzor,
– Radeon R7 GPU,
– 2560×1440 OLED kijelző (a HTC Vive ennél valamivel kevesebbet tud),
– 90Hz,
– 110 fokos FOV
– 3D audio GenAudio AstoundSound.

Mindezek mellett a működés Windows 10 Project Dragonnal történik, és a kiterjesztett valóság esetében valami olyasmit képzeljünk el, mint a HoloLens. Innentől kezdve azt lehet mondani, hogy az AMD bemutatóján látott eszköz talán az egyik leginkább ütőképes szerkezet, így csak az árazásán múlik majd, hogy mennyire lesz elterjedt, és konkurencia az Oculus Riftnek és a HTC Vive-nak.

A továbbiakban nincs más dolgunk, mint várni, hogy mit hoznak ki a dologból a gyártók, és miként reagál a piac az újt termékekre. Nem szabad elfelejteni, hogy például az Oculus Rift esetében (meg úgy egyáltalán a sisakos VR-nál) problémát okozhat az, hogy a felhasználók egy része hajlamos szédülni, míg olyanok is akadnak, akiknek hányingerük lesz. Mindez egyébként nem meglepő, hiszen a headsetbe bújt ember valójában átveri a saját agyát, ami a látott kép alapján úgy érzékeli, hogy a “gazdája” mozog, de ez értelemszerűen nincs így, ebből pedig már viszonylag rövidebb távon is kialakulhatnak az említett tünetek.

Van azonban megoldás, vagy legalábbis kísérleteznek vele, miszerint a fülek mögé, a tarkóra, illetve a homlokra helyezett elektródákon keresztül stimulálják az egyensúlyi rendszert, ami így a látványnak megfelelő ingereket kap, és elkerülhető a kellemetlen szédülésérzet, vagy maga a hányinger.

Share.

About Author

Avatar

Leave A Reply