Fujifilm GFX 50S szenzor stitching

0

Az Adobe Lightroom és a szenzor stitching

A felhelyezett vázsapkával végzett hosszú expozíciók jól megmutatják a szenzoron keletkező termikus zajt. A Lightroom a GFX szenzora esetében viszont mást is megmutat. Egy felhelyezett vázsapkás, ISO100-as, nyolc perces expozíció szinte zajmentes, tökéletes feketét ad. Elsőre, mert, ha kicsit megkínozzuk, akkor láthatóvá válik a stitching:

Az IMX 161-es szenzort négy elemből állítja össze a Sony.

Az IMX 161 jelű, nagyméretű szenzor gyártási költségét úgy próbálja leszorítani a Sony, hogy nem egy nagy elemből, hanem több kisebből gyártja le. Ezeket “összefűzi”, stitch-eli a gyártás során egy nagyobbá.

Jól látszódik, hogy négy panelből állították össze a szenzort, melyek egalizálása nem tökéletes. Ezt a raw-feldolgozónak kellene kompenzálnia (ahogy a peremek világosodását is), de a Lightroom nem teszi. A mintázat az ISO emelésével határozottabban jelentkezik. A géphez ajánlott Silkypix feldolgozó remekül veszi ezt az akadályt.

Fontos megjegyezni, hogy ez nem hiba, csak érdekesség, ami rávilágít a gyártási technológiára.

Eredeti raw  fájl

További írások a Fujifilm GFX 50S-ről

Share.

About Author

Bakos Gábor

Qualified Wildlife Photographer (QEP), EFIAP, Color Evangelist. Felfedezés, utazás, kaland és természet: gyermekkorom óta részei az életemnek. Legkedvesebb fotótémain az absztrakt tájak, madarak és az emberek. Az elmúlt években többször szerveztem eltűnő kultúrákat megörökítő expedíciót. Így kerültem Honduras esőerdőibe a tawahka indiánok közé, Guatemalába, Nicaraguába és Panama rosszhírű Darienjébe a wounaan és embera törzsekhez. A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) EFIAP fotóművészeti diplomát adományozott a fotóművészeti kiállításokon elért eredményeim elismeréseként. Tagja vagyok az Amerikai Fotográfusok Szövetségének (PSA) a Magyar Természetfotósok Szövetségének (naturArt), a Német Természetfotósok Szövetségének (GDT) és a világ legelismertebb fotósait tömörítő X-Rite Coloratti csapatának. Ebben a blogban gondolataimat, érzéseimet, kalandjaimat szeretném megosztani veletek. Bemutatni egy szeletét a munkámnak és az életemnek. Írni fogok utazásokról, túrákról és technikai dolgokról. Remélem érdekesnek és hasznosnak találjátok.

Leave A Reply