Hercules gömbhalmaza

0

Messier 13

Több, mint fél éve fotóztuk utoljára az égboltot. Folyamatosan beszéltünk róla, készültünk rá, terveket szövögettünk, de valahogy soha nem jött össze. Egyszerű technikai problémák hátráltattak, de volt hogy az égbolt volt szégyenlős, felhőket vagy párát húzva maga elé, nem akarta megmutatni szikrázó arcát. Olyan hosszú idő telt el, az első asztrós élmény óta, hogy már-már értő arccal ülnénk a beszélgetésen, ahol megfertőződtünk 🙂

A hétvégén viszont szép volt az idő, igaz, a hold magasan jár és túlhízott az első negyeden, de úgy gondoltuk tegyünk egy próbát. Egyszerű, magasan álló, az égbolt erős fényén keresztül is látszó témát választottunk, a Hercules csillagképben tanyázó Messier 13-as gömbhalmazt.

Persze a technika most is megtréfált minket, ezért csak light képek készültek, a flat és dark felvételekről le kellett mondanunk. A light képek viszont jól sikerültek, a rövidre választott expóidőnek köszönhetően még teljes méretben sem érződik a darkok hiánya és a flat is helyettesíthető volt szoftveresen.

A Messier 13 helyzete a Hercules csillagképben

A Messier 13 (M13)

A gömbhalmazoknak, a galaxisok ezen extrém sűrűségű csillagcsoportosulásainak a kialakulása ma sem egyértelmű. Az M13 az északi égbolt legfényesebb gömbhalmaza. A 22-25 ezer fényévre a Tejútrendszer halójában elhelyezkedő objektum átmérője 170 fényév. Ez azt jelenti, hogy nagy, közel fél teliholdnyi területet foglal el az égbolton.

Becslések szerint 250 ezer, javarészt idős csillag sűrűsödik ezen a területen. Központjában a csillagsűrűség roppant nagy, ötszázszorosa a Nap körül megfigyelhetőnek, ezért még a legnagyobb teleszkópokkal sem bontható csillagaira.

A képen jobbra, fent a 65 millió fényévre elhelyezkedő NGC6207 jelű galaxis látható, míg ettől, a halmaz magja felé félúton az IC4617 galaxis bújik meg.

www.gaborbakos.com

Share.

About Author

Bakos Gábor

Qualified Wildlife Photographer (QEP), EFIAP, Color Evangelist. Felfedezés, utazás, kaland és természet: gyermekkorom óta részei az életemnek. Legkedvesebb fotótémain az absztrakt tájak, madarak és az emberek. Az elmúlt években többször szerveztem eltűnő kultúrákat megörökítő expedíciót. Így kerültem Honduras esőerdőibe a tawahka indiánok közé, Guatemalába, Nicaraguába és Panama rosszhírű Darienjébe a wounaan és embera törzsekhez. A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) EFIAP fotóművészeti diplomát adományozott a fotóművészeti kiállításokon elért eredményeim elismeréseként. Tagja vagyok az Amerikai Fotográfusok Szövetségének (PSA) a Magyar Természetfotósok Szövetségének (naturArt), a Német Természetfotósok Szövetségének (GDT) és a világ legelismertebb fotósait tömörítő X-Rite Coloratti csapatának. Ebben a blogban gondolataimat, érzéseimet, kalandjaimat szeretném megosztani veletek. Bemutatni egy szeletét a munkámnak és az életemnek. Írni fogok utazásokról, túrákról és technikai dolgokról. Remélem érdekesnek és hasznosnak találjátok.

Leave A Reply