Fizetni vagy előfizetni? Ez itt a kérdés.

Mostanság a szoftverkínálatban egyre inkább az a jellemző, hogy a fejlesztők szeretnék az időtartamra szóló használatot erősíteni a megvásárlás helyett. 

Mindkét verziónak vannak előnyei és hátrányai, amit a MAXON brit irodájának vezetője, Liam Stacy elemezget egy blogbejegyzésben, akinek véleménye szerint az előfizetés azért jó, mert folyamatosan a legfrissebb verzióval dolgozhatunk, de van egy apró bökkenő a sztoriban. Mégpedig az, hogy amint felfüggesztjük a fizetést, rögvest elbukjuk a szoftverünket.

Amíg hasít az üzlet, addig nem lehet probléma fizetni, ám Stacy felvázol egy olyan forgatókönyvet, melyben megakad a verkli, kiszáradnak a pénzcsapok, nem megy az üzlet, és eljut a felhasználó arra a pontra, hogy nem tudja fizetni a kötelező díjat, ergo nem tudja használni azt a szoftvert sem, ami szükséges lenne a feltámadáshoz. Bármennyire is rosszul hangzik a dolog, akárkivel megtörténhet, így ebből a szempontból a megvásárlás, és a vele járó örökös licenc jobb választásnak tűnik, hiszen akkor is megmarad a szoftver, ha homok kerül a gépezetbe.

Rövid távú bérlet vs örökös licenc

A MAXON figyeli a visszajelzéseket és azt tapasztalta, hogy nem mindenkinek megfelelőek ugyanazok a kondíciók, de ez teljesen természetes dolog, éppen ezért van többféle lehetőség is, vagyis a rövidebb, illetve a hosszabb távú előfizetés.

Utóbbi előnye, hogy hosszú távra tervezve olcsóbb a folyamatos frissítés, illetve ha valaki nem szeretne frissíteni, akkor is működőképes marad a szoftver, ami leginkább akkor fontos, amikor nehéz időket él a vállalkozás. Végül, de nem utolsó sorban lehetőség van az eladására is, még ha ez viszonylag ritkán is következik be. Hátrányként pedig egyetlen dolog említhető, mégpedig a bekerülési költség.

A rövidtávú licencek akkor jönnek jól, ha valakinek csak időszakosan van szüksége a szoftverre, például egy projekt erejéig szabadúszóként, vagy létszámbővítés idején cégeknél. A bekerülési költség is lényegesen alacsonyabb, illetve a frissítések is folyamatosan érkeznek, bár valamivel drágábban, mintha örökös licencet vásárolnánk. Ellenben ez a megoldás számos hátránnyal is rendelkezik.

Ha a licenc lejár, a szoftver nem működik tovább, illetve ha új kiadás jön a Cinema 4D-ből, akkor kiterjesztett licenccel lehet csak hozzáférni. A rövid távú licenc nem adható tovább, tehát aki néhány hónap múlva megválna tőle, nem tudja majd megtenni, illetve aki hosszabb távon is a folyamatos előfizetések mellett dönt (2 vagy több év), drágábban jön ki, mint az örökös licenc esetében.

Kinek melyik? 

Ezt alapvetően a költségvetéstől és az időlimitektől függ, de a MAXON négy különböző lehetőséget kínál, amiből elvileg mindenki megtalálja a magának valót, ám mivel ez kissé már marketingillatú, ide kattintva elolvashatjátok, hogy miként jellemzi az eltérő kondíciók előnyeit Liam Stacy.

MEGOSZTÁS:
Meshmag