DJV 2: ingyenes VFX képnézegető és playback eszköz

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

A DJV Imaging – azaz a Lucasfilm és Oculus volt szoftver engineer-je, Darby Johnston – kiadta a DJV 2-t. Az ingyenes VFX-es és animációs képnézegető és playback szoftver legújabb verziója bétában érhető el.

A 2.0.x-es frissítéssorozattal megújul a DJV interfésze, gyorsul a fájlimportálás és -exportálás, visszajátszhatóvá válik a klipekbe ágyazott hangsáv, és új color-space management funkciók is érkeznek.

A 2.0.0-s béta igazából még júliusban kijött, de a mostani 2.0.4-es frissítés, ami új color management interfésszel és egy új color pickerrel érkezett, épp most vált letölthetővé, szóval ez egy jó időpont arra, hogy átnézzük az újdonságokat.

Ingyenes sorozatkép-nézegető és videólejátszó VFX és animációs munkához
A DJV olyan szoftverekre nyújt ingyenes alternatívát, mint az RV: képes magas felbontású, magas bitsűrűségű képsorozatok és videók visszajátszására, így megkönnyítve a VFX-es vagy animációs munkáknál az anyagok áttekintését.

A termék weboldalán olyan stúdiók művészei ajánlják a szoftvert, mint a Zoic Studios, Reel FX és az Unexpected – ami a szoftvert szponzorálja is.

Új a DJV 2.0 frissítéssorozatban: új UI, multi-threaded fájlírás és -olvasás, hanglejátszás
A 2.0.x-es frissítésciklus újragondolja a DJV-t egy tiszta és modern új interfész formájában, illetve az egérgombok is támogatottá válnak pannoláskor vagy képkockák léptetésekor.

Az importálás és exportálás már multi-threaded, aminek köszönhetően a fájlok importálása gyorsabb modern, többmagos processzorokon.

Egyéb változtatás az új color-space management funkciók jelenléte, illetve videolejátszáskor már hangok visszajátszása is lehetséges. Ezekről bővebben a termék oldalán a béta threadben található több információ.

DJV 2.0.4: új color management interfész és color picker
Ezek mellé a DJV 2.0.4 – ami óta egyébként érkezett egy apróbb bugfix frissítés is – egy új color management interfészt is hozzáad – ez látható a fentebb beágyazott videón.

A rendszer az OpenColorIO (OCIO) standardra épül, aminek köszönhetően színbeállítás-presetek között lehet váltogatni, többek között az ACES-éből is.

Különböző fájltípusokhoz is társítható külön color space, például a DPX-hez, Cineon-hoz, OpenEXR-hez és az IFF-hez is.

Egyéb újdonság még az új color picker és a tovább javított multi-threading funkcionalitás.

A DJV egy custom BSD-stílusú open-source licenc alatt érhető el. A compile-olt binary-k Windowsra, Linuxra és Mac OS X-re érhetőek el.

Több információ a DJV 2.0-ról a termék weboldalán

MEGOSZTÁS:
Meshmag