Megjelent a RenderMan 23.0 a Pixar-tól

Facebook
Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

A Pixar kiadta a RenderMan 23.0-t. A production renderer legújabb verziójában javult az interaktív rendering workflow, és frissült a szoftver adaptive sampling rendszere.

A RenderMan Houdini integrációs pluginja már támogatja a Houdini 18.0 új look dev és shot layout toolsetjét, a Solarist, illetve a Houdini Procedural Dependency Graph-ját is.

A szoftver ingyenes, non-kommersz verziója is frissült, és már letölthető.

Tovább frissült az interaktív rendering workflow
A RenderMan 23.0 javított a RenderMan 22.0-ban bevezetett interaktív rendering workflow-n.

A 22.0-s verzióban már nem volt szükség a RenderMan régi RIB formátumába renderelni interaktív session-ökben, és a scene-ek szerkeszthetővé váltak a render újraindítása nélkül.

A 23.0-ban még több változtatás végezhető a scene-en anélkül, hogy újra kéne indítani a rendert: akár a felbontás és az AOV-k és LPE-k dinamikus szerkesztése is lehetséges, illetve a Light Path Expression-ök is változtathatóak.

Ezek mellett a Pixar egy új 'decidither' opciót is hozzáadott a szoftverhez, amivel csökkenthető a bonyolultabb scene-ek esetében a tearing, mivel az egész scene progresszíven frissül egy dissolve-szerű effekttel.

Több technológiai változás is érkezett
Egyéb újdonság a RenderMan adaptív sampling rendszerének a frissítése – a rendszer már statisztikai variance-t használ arra, hogy eldöntse, mikor hagyja abba egy bizonyos pixel sampling-jét, illetve hogy melyik került perceptual space-be.

A Pixar szerint ezek a változtatások konzisztensebbé teszik a noise-t a renderelt képeken.

A RenderMan emellett a VFX Reference Platform egy új verziójára frissült – bár a 2018-as specről van szó, nem az új CY2019-es standardról, amit az újabb Autodesk és Foundry kiadások támogatnak.

A plugin API is frissült, szóval a pluginokat újra kell majd compile-olni.

Ezek mellett a Pixar sajtótájékoztatójában jobb USD támogatást említettek – ez a Pixar nyílt formátuma DCC applikációk közti scene adatok átvitelére.

A weboldalon leírt egyetlen változtatás viszont az USD Hydra viewport renderelhetősége a hdPrman plugin által, ami a RenderMan 22.6-ban jött be.

A kiadásról szóló anyagokban a RenderMan XPU-t sem említik, amit a RenderMan 23-ra ígértek.

Solaris és PDG támogatás a RenderMan for Houdini-hoz
A szoftveren kívül a Houdini integrációs plugin is frissült: a Houdini 18 új look dev és shot layout toolsetje, a Solaris már támogatja a RenderMan Hydra delegate-et.

A delegate-nek köszönhetően a RenderMan használható viewport rendererként a SideFX Karma rendererje helyett.

Emellett a RenderMan for Houdini további interaktív display opciókat, batch rendering opciókat, RenderMan-specifikus geometry beállításokat és mélyebbre ható light source beállításokat kínál Solaris használatakor.

A frissítéssel a Houdini task-scheduling és dependency-management rendszere, a Procedural Dependency Graph is támogatást kapott.

Már letölthető a RenderMan 23.0 ingyenes, non-kommersz verziója
Ahelyett, hogy az ingyenes verzió szokásosan csak hónapokkal később frissült volna, most a kommersz verzióval egy időben érkezett meg a frissítése.

Az ingyenes verzióból nem hiányzanak funkciók, és nincs vízjelezve sem – bár 120 naponta be kell frissíteni a licencét –, és személyes projektekre, kutatásra és eszközök fejlesztésére használható: akár kommersz pluginok is fejleszthetőek vele.

A letöltéséhez létre kell hozni egy ingyenes Pixar fórum fiókot, amihez 2 node-locked licenc tartozik. Több információ a Pixar online FAQ-jában.

A RenderMan 23.0 használatához legalább 64 bites Windows 8.1, Mac OS X 10.13-10.14, vagy CentOS/RHEL 7.2-es Linux szükséges. Az integrációs pluginokhoz legalább Maya 2018.3, Katana 3.0 vagy Houdini 17.0 szükséges.

Egy új node-locked vagy floating licenc 595 dollárba kerül.

A RenderMan újdonságainak teljes listája az online release note-okban

Az integrációs pluginok újdonságainak teljes listája

A RenderMan 23.0 ingyenes, non-kommersz verziójának letöltése

MEGOSZTÁS:
Facebook
Meshmag