Jön az AMD Radeon Pro WX 9100 és a Radeon Pro SSG

A „vörösök” bemutatták legújabb munkaállomásokba szánt csúcskártyájukat, a Radeon Pro WX 9100-at, amely szeptemberben érkezik.

Ha videokártya, akkor AMD vagy Nvidia, lényegében évtizedek óta e két gyártó vív örök harcot egymással a felhasználók kegyeiért. Persze nem csak a videojátékok szerelmeseinek fontos, hogy milyen VGA lapul a számítógépházban, hanem bizony a grafikusoknak is. Számukra mutatta be az AMD a legújabb munkaállomásokba szánt csúcskártyáját, az AMD Radeon WX 9100-at.

Az AMD munkaállomásokba szánt WX sorozatát tavaly indította el a Radeon WX 7100, WX 5100 és WX 4100 kártyákkal. Az új kártyát e termékcsalád új zászlóshajójának szánják, ám számos tekintetben különbözik a kisebb testvérektől. Az egyik legalapvetőbb különbség, hogy az új Vega architektúrára épül, ennek megfelelően már nem GDDR5 memóriát kapott, hanem nagy sávszélességű HBM2 memóriát. Ebből is 16 GB lapul a nyákon. A kártya többek közt ennek is köszönheti, hogy jelentős mértékben nőtt a teljesítménye az eddigi zászlóshajó WX 7100-hoz képest. Az előd 5,7 Tflops számítási kapacitással bírt 8 GB GDDR5 memóriával a fedélzeten. Ezzel szemben a WX 9100 ennek bő dupláját, 12,3 Tflops számítási kapacitással áll a felhasználók rendelkezésére. Csatlakozók terén is bővülés várható, ugyanis immár hat DisplayPort kap helyet a kártya hátulján.

Az Nvidia Quadro PG100 konkurensének szánt AMD Radeon WX 9100 szeptember 13-án kerül a boltokba, de ajánlott árcédulával nem rendelkezik egyelőre. Utóbbi tekintetében egyébként vélhetően jóval olcsóbb lesz a „zöld” riválisnál, legalábbis erre lehet következtetni a közvetlen előd Fire Pro W9100 árazása alapján.

De nem a WX9100 az egyetlen újdonság az AMD háza táján, ugyanis szeptemberben érkezik az AMD Radeon Pro SSG is. Ezt egyszerűen csak az első videokártyaként emlegetik, amely áttöri a TB-os memóriahatárt. Ezen ugyanis 2 TB SSG memória (solid state memory) kap helyet 16 GB HBM2 memória kíséretében. Előbbi révén a kártya képes olyan adatátviteli sebességet produkálni, amellyel akár 8K-s felbontású videókat is valós időben kezelhetünk. A kártya minden más tekintetben megegyezik a WX 9100 specifikációival. Az AMD szorosan együttműködik az Adobe mérnökeivel, hogy az SSG API-ját mielőbb beépítsék a Creative Cloudba. Az AMD Radeon Pro SSG szintén szeptember 13-án fog megjelenni.

MEGOSZTÁS:
Meshmag