Elérhető az Unreal Engine 4.18

A grafikus motor legújabb frissítésével megérkezett a Google és az Apple AR-technológiájának támogatása is.

Az Epic Games javában dolgozik a világ talán legnépszerűbb, legismertebb grafikus motorja, az Unreal Engine negyedik generációjának folyamatos frissítésén, bővítésén. Ennek eredményeként már elérhető a közönség számára az engine legújabb, 4.18-as változata, benne néhány érdekes bővítéssel és újdonsággal.

A public preview változat legfontosabb újdonságai közé tartozik a Google és az Apple AR-technológiájának támogatás is. A Google által fejlesztett ARCore az Androidot használó eszközökre történő fejlesztés során hasznos. A kiterjesztett valóság (amikor például a telefon kameráján keresztül az előttünk álló asztalra vetítve jelenik meg a virtuális valóság a készülék képernyőjén) egyre nagyobb teret nyer a szórakoztatóiparban. Az ARCore egyelőre csak korlátozott formában érhető el a motorban csakúgy, mint az Apple által iOS-re fejlesztett változat, az ARKit.

Szintén fontos újdonság, hogy a motor renderelés során immár a volumetric lightmapeket veszi alapbeállításnak. Ezáltal sokkal valóságosabb indirekt megvilágítást kapnak a mozgó tárgyak, a köd és az egyéb részecskék. Ehhez kapcsolódóan egy új Lightmass eszközkészlet is bekerült a motor fejlesztői környezetébe. Érdemes megemlíteni a Media Framework fejlesztéseit is, amely a játékon belüli videók és hangok lejátszásáért felelős. Számos médialejátszó plugint alaposan átdolgoztak, hogy sokkal folyamatosabb és stabilabb lejátszást érjenek el a 4K-s és 360 fokos videók esetében is. A motor 4.16-os változatában még csak kísérleti jelleggel megjelent új Clothing eszközkészlet most már teljes és végleges formájában érhető el.

Az Unreal Engine 4.18 egyelőre csak public preview formában érhető el, természetesen teljesen ingyen. A részletes leírást a hivatalos fórumon olvashatjátok. A teljes és végleges változatot valamikor októberben kaphatjuk kézhez. Az Epic Games ugyan ingyen kínálja a grafikus motort, de 5%-os részesedést kér minden olyan kereskedelmi forgalomba szánt termék esetében, amely minden negyedévben eléri a 3000 dolláros bevételt.

MEGOSZTÁS:
Meshmag