Új technológia a Sketchfab-től: MASSIVE

A Sketchfab a SIGGRAPH 2018 alkalmából bemutatta a böngésző alapú megjelenítőfelületük új funkcióját: a MASSIVE névre hallgató technológiát. A MASSIVE segítségével hatalmas méretű háromdimenziós adatot jeleníthetünk meg, mint ahogy ezt az alábbi videóban látható scene-nel Gerpho tette, aki a Dordogne folyó területét szkennelte be és töltötte fel. A modell 80 millió triangle-ből és 40 millió vertexből áll.

A MASSIVE adatstreaminggel és automatikus LODolással oldja meg a komplex modellek megjelenítését. Egyelőre csak OBJ és PLY modellekkel működik, és elméletileg nincsen limitálva a feltölthető adat mérete. Gyakorlatban viszont még tesztelik a felületet, hogy megállapítsák, mik az ideális paraméterek feltöltés és karbantartás szempontjából.

A technológia egyelőre nem kezel textúrákat, csak vertex colort, emiatt a távoli, LODolt területek csak egyszerű színeket kapnak, és a látvány csak közelítés után válik komplexebbé. Ezen még dolgoznak, és a jövőben tervezik támogatni a textúrákat is.

A MASSIVE nincs optimalizálva mobilokra és gyengébb eszközökre, illetve a lassabb internetsebességgel sincs még barátságban, de a fejlesztés még folyamatban van. A szolgáltatás 2019-ben lesz publikusan elérhető.

Ezen az oldalon magatok is megtekinthetitek a videóban látható szkennelt területet.

MEGOSZTÁS:
Meshmag