NeatScatter: új scattering plugin a 3ds Max-hoz

A prágai d76 kiadta a NeatScatter-t, egy object scattering plugint a 3ds Max-hoz, amivel non-overlapping instance-eket generálhatunk.

A plugin iteratív workflow-val működik, így egyszerűen elszórhatunk kisebb objektumokat a már leszórt nagyobbak közé, és utólag kézzel is szerkeszthetjük az elrendezést.

Részletes, non-overlapping scatter generálása közeli felvételekhez is
Bár már jó néhány 3ds Max-os scatter tool van a piacon – például az iToo Software Forest Pack-ja, vagy a SiNi Software Scatter-je –, csak a NeatScatter specializálódik a non-overlapping instance-ekben.

A NeatScatter a szétszórandó objektumok bounding sphere-je; egy pontosabb konvex hull reprezentáció; vagy akár custom collision mesh alapján is tudja kalkulálni az objektumok egymáshoz viszonyított távolságát.

Az objektumok elosztása véletlenszerű, egy maroknyi egyszerű input paraméteren alapszik, de ezeken kívül 2D textúrákkal és distribution maskokkal is befolyásolható a végső eredmény.

A Groups workflow segítségével a felhasználók több csoportot is készíthetnek, minden csoportnak külön beállíthatják a paramétereit, majd egymásra építve szórhatják szét őket: példának okáért a nagyobb objektumok közé szórhatnak kisebbeket.

Lehelyezés után az instance-ek manuálisan törölhetőek: vagy egyenként, vagy egy marquee-, vagy brush alapú megoldással. Ha az elosztásnak csak egy bizonyos része nem tetszik, újra tudjuk randomizálni csak azt az egy területet is.

Bár a funkciók száma még viszonylag kevés a többi, régebb óta futó pluginéhoz képest, a NeatScatter jónak ígérkezik az olyan jelenetekhez, ahol a randomizált objektumokat közelről mutatják; ilyenek például a fentebb látott üvegen található lecsapódott vízcseppek.

Jelenleg a NeatScatter által egyetlen natívan támogatott render engine a V-Ray. Bár ezt körüljárhatjuk azzal, hogy meshekké vagy 3ds Max instance-ekké konvertáljuk a szétszórt objektumokat, a d76 ezt nem javasolja komplexebb scene-ek esetében.

A NeatScatter használatához a 3ds Max 2016-os, vagy annál újabb verziójára van szükségünk. A pluginhoz készült egy 15 napos demo verzió is.

Több információ a d76 weboldalán

MEGOSZTÁS:
Meshmag