Quadro RTX 4000 GPU az NVIDIA-tól, 900 dollárért

Az NVIDIA bejelentette a Quadro RTX 4000-es videokártyát: a Quadro RTX workstation PC-kre tervezett termékcsalád legújabb modelljét. Ez az egyetlen a Quadro-k közül, ami 1000 dollár alatti áron kerül a piacra.

Az archviz-re kihegyezett új GPU megjelenését az Autodesk University 2018 konferencián jelentették be.

Új Turing architektúra: dedikált RT magok a ray tracing gyorsítására
A Quadro RTX 4000 a mezőnye alsó részét erősíti – a nyáron bejelentett RTX 5000, RTX 6000 és RTX 8000 mellett kerül majd piacra.

Ez a kártyaszéria az első, ami az NVIDIA új Turing architektúráját használja, és így ezek az első RTX technológián alapuló ray-tracing GPU-k is egyben.

Mindegyik modellben megtalálhatóak az RT magok – ezek az új, dedikált ray tracing processzorok – a jelenlegi generációs Volta architektúrás CUDA (általános GPU számolások) és Tensor (AI inferencing) magok mellett.

A Turing emellett a hibrid renderelést is támogatja: képes keverni a ray tracinget és a raszterizációt a munkafolyamatok felgyorsítása érdekében.

Gyengébb specifikációk, pénztárcabarátabb ár
Az RTX 4000 az eddig bejelentett kártyák között a specifikációk szempontjából a kategória alján szerepel, viszont mindent egybevéve egy középkategóriás modellről van szó.

Mint ahogy az elődje, a Pascal alapú Quadro P4000; az RTX 4000 is 8 GB memóriával rendelkezik – bár az előzőével ellentétben ez már GDDR6-os, ami jelentős adatátviteli sebességbeli növekedést jelent.

A GPU számolási teljesítménye is növekedett az elődhöz képest – itt már 7.1 Tflop-ról van szó a P4000 5.3 Tflop-jához képest –, az eddig bejelentett RTX kártyák között viszont ez is a legalacsonyabbak közt van.

A ray tracing képességei viszont impresszívek: az RTX 4000-ben 12-vel kevesebb RT mag van, mint az RTX 5000-ben, viszont a bejelentés alapján a teljesítménye mindkét kártyának 6 'Gigaray' cast másodpercenként.

A kártya kivezetési lehetőségei is elmaradnak az erősebb kártyákéhoz képest: ez a modell három darab DisplayPort 1.4 kimenettel rendelkezik négy helyett, és emellé jön a megszokott VirtualLink port a VR headsetek számára.

Az ára viszont majdnem pontosan megegyezik a régi P4000-ével. Az RTX 4000 900 dollárért kerül majd piacra, ami kevesebb, mint a fele az egyel erősebb RTX 5000 kártya árának.

A Quadro RTX 4000 várhatóan 2018 decemberében érkezik.

Az NVIDIA bejelentése a Quadro RTX 4000-rel kapcsolatban

A Quadro RTX 4000 videokártya specifikációinak megtekintése az NVIDIA weboldalán

MEGOSZTÁS:
Meshmag