Hogyan válassz (nem OKJ) képzési intézményt?

Rátaláltál egy új szakmára, amiről úgy érzed, igazi álommunka lenne számodra? Remek, akkor már csak azt kell eldöntened, hol fogod elsajátítani a szükséges tudást.. De hogyan válaszd ki a lehetőségek közül a számodra legjobb képzési intézményt?

Ezt a választást alaposan érdemes körbejárnod, hiszen ezen is múlik, sikerül-e elsajátítod új, választott szakmádat, valamint el tudsz-e helyezkedni a munkaerőpiacon. Éppen ezért most ebben szeretnénk neked segíteni. Először megnézzük, milyen alternatíváid vannak a választásra, aztán pedig hozunk neked 6+1 értékes szempontot is a döntéshez. Ha ezeket végignézed, nem foghatsz mellé!

Milyen alternatívákat vehetsz számba a választáskor?

Ha már egyértelműen tudod, hogy nem OKJ-s képzést szeretnél választani, akkor a lehetőségeid máris szűkítetted, és jó eséllyel az alábbi három típussal fogsz találkozni:

  • Oktató, képző intézmények, amelyek iskolaszerűen sokféle képzést indítanak, többféle témakörben.
  • Olyan képzési intézmények, amelyek egy adott témakörre vagy témacsoportra specializálódva, abban szakképzett, gyakorlott tanári karral indítanak képzéseket.
  • Olyan szakértők képzései, amelyeket tanári kar nélkül, az adott szakértő egyedül tart a saját szakterületéről.

Ezeket látva azon goldolkodhatsz, mégis melyik felé érdemes indulnod. Azoknál a képzési intézményeknél, amelyek többféle témában sok-sok képzést indítanak, mindenképpen érdemes figyelned arra, hogy elég alapos-e az általuk tanított tematika. Mivel nem specializálódtak, könnyen megeshet, hogy alapozó szintű képzést kapsz, és kimaradnak a tematikából az igazán gyakorlatias tudnivalók.

Ehhez képest, ha olyan intézményt választasz, ahol a tanulni vágyott témakörre specializálódtak, akkor sokkal nagyobb esélyed van arra, hogy megkapod a képzés során a szakma igazi finomságait is, mivel elmélyedtek abban, amit oktatnak.

Dönthetsz úgy is, hogy egyetlen szakértő képzéséből tanulsz. Ez a megoldás is működhet, azonban vannak hátrányai. Ha csupán egyetlen ember oktat, akkor át tudja neked adni a saját erősségeit, de nincs rá lehetőséged, hogy több szakértőtől tanulj, és ezáltal több nézőpontot, gyakorlatot kapj.

Ezek alapján, ha igazán széleskörű és alapos tudást szeretnél kapni, elsősorban olyan képzési intézmények közül szemezgess, ahol szakképzett tanári kar áll rendelkezésedre, és specializálódtak arra a területre, ami téged vonz.

Ha ezt az irányt követed, akkor is van még pár kérdés, amit érdemes megvizsgálnod, mielőtt elkötelezed magad. Lássuk, mire figyelj, amikor a megfelelő intézményt keresed.

1. Nézz utána, hol oktatják pontosan azt, amire szükséged van!

Lehet, hogy a te választásodhoz sok intézmény kínál valamilyen tanfolyamot vagy oktatást, de az is megeshet, hogy alig találsz párat. A legjobb, ha írsz egy listát a szóba jöhető intézményekről, de arra figyelj, hogy valóban olyan legyen a képzés, amit szívesen végig is csinálsz.

2. Mennyire alapos a tanfolyam?

A képzés leírása lehet segítségedre abban, hogy megítéld, elég alapos tudást adnak-e számodra ahhoz, hogy később sikeresen dolgozz.

3. Milyenek az oktatók?

Ez egy nagyon fontos szempont, érdemes utánajárni annak, kiktől fogsz tanulni. Milyen a tapasztalatuk? Mit tudnak felmutatni ezen a területen? Mennyire gyakorlatiasak? Egy jó oktatóval a tanulás is könnyebben megy.  

4. Fel tud mutatni az intézmény referenciákat, beszámolókat, sikertörténeteket?

Keress utána annak, mit mondanak az intézményről azok, akik ott tanultak. Legjobb a személyes ismerős, de ha ennek híján vagy, a netről akkor is sokat megtudhatsz!

5. Mennyire könnyen tudod elérni őket? Milyen az első benyomás?

Ez kulcsfontosságú lesz, akár személyesen kell bemenned, akár email-ben vagy telefonon kommunikálnál. Minél könnyebben elérhető az intézmény, annál egyszerűbb dolgod lesz később.

Emellett az is fontos, hogy milyen az első benyomás. Kedvesnek találod, akivel egyeztetsz? Jól érzed majd magad ott?

6. Milyen kapcsolatokkal rendelkezik az intézmény?

Ez szintén nagyon fontos, hiszen egy jó kapcsolatrendszerrel az intézmény segíthet téged, hogy elhelyezkedhess az újonnan megszerzett tudásoddal. Erre mindenképp figyelj oda!

+1 Van-e bármilyen lehetőséged arra, hogy tanfolyamod díját rugalmasan fizesd?

Plusz érv lehet egy intézmény mellett, ha adnak lehetőséget részletfizetésre, hiszen így az anyagi lehetőségeid sem szabhatnak gátat a tanulásnak.

Vágj bele bátran a kutatásba, használd ezeket a szempontokat, vagy akár teszteld őket rajtunk, a Mesharray-enn!

MEGOSZTÁS:
Meshmag