Chaos Cloud: online rendering szolgáltatás a Chaos Group-tól

A Chaos Group elindította a Chaos Cloud cloud rendering szolgáltatást.

A platform, ami korábban V-Ray Cloud néven futott, a cloud renderek elindítását és szemmel tartását hivatott megkönnyíteni – a szolgáltatást direktben a V-Ray 9 különböző kiadásából is elérhetjük.

A jövőben a Chaos Group tervez hasonló integrációkat fejleszteni a Corona Rendererrel és a Phoenix FD-vel is.

Egyszerű cloud rendering, minimális adatforgalom
A Chaos Cloud, ami amúgy tavaly már elérhető volt early access-ben, öt év kutatás és fejlesztés, és egy alapos béta program eredménye, aminek felhasználói már 6 millió frame-et rendereltek, összeállítása pedig több, mint 500 000 munkahelyet teremtett.

A Chaos Group a szolgáltatást a 'legegyszerűbben használható, legfelhasználóbarátabb could rendering szolgáltatás'-ként reklámozza, ami leegyszerűsíti a cloud renderinget egy közel egykattintásos műveletre.

A Chaos Cloud felhasználói a rendert egyenesen a V-Rayből indíthatják, amit aztán bármilyen böngészőből figyelemmel követhetnek, asztali PC-ről és mobiltelefonról egyaránt.

Egyéb újdonság még a két online tárhely-alapú technológia, a SmartSync és a SmartVault, amik a feltöltendő adatmennyiséget csökkentik minimálisra.

A SmartVault egy biztonságos adatbázis, ami figyeli az assetek "ujjlenyomatait", így a korábban már más scene-ek részeként feltöltött asseteket nem szükséges újra feltöltenünk. Ez a szolgáltatás akkor is működik, ha az asseteknek más a nevük.

A SmartSync azokban az esetekben segít, amikor ugyanazt a scene-t töltjük fel apró változtatásokkal többször egymás után – ilyenkor csak azok a részek kerülnek feltöltésre, amiket érintett a változtatás.


Kredit alapú árazás a processzoróra helyett
Valószínűleg az online tárhely miatt a Chaos Group az árakat all-in-one render kreditekre alapozta a hagyományos per-GHzh vagy per-OBh árazás helyett.

Ezzel kapcsolatban felmerülhet a kérdés, hogy mennyire pontosan lehet majd kiszámolni, hogy egy-egy renderelési projekt hány kreditet fog elhasználni, és ez az árazás fel tudja-e venni a harcot az egyéb online renderfarmokkal.

Pont emiatt a Chaos Group feltöltött egy csomag standard test scene-t többféle felbontáson, és az új felhasználók számára 20 ingyen kreditet kínál, amikkel letesztelhetik a saját scene-jeiket.

A szolgáltatás átalányáron érhető el: jelenleg nincs lehetőség arra, hogy több pénzért nagyobb erejű gépeket használhassunk, vagy vészhelyzet esetén villámgyors rendert igényeljünk.

A legtöbb V-Ray verzióhoz van integráció, de egyelőre kevés a GPU rendering support
Magát a renderelést a V-Ray Standalone végzi, .vrscene formátumban a cloudba feltöltött adatok alapján.

Emiatt a .vrscene exportot támogató bármely V-Ray kiadás képes rendert indítani a felhőben: a 3ds Max-os, Blenderes, Cinema 4D-s, Houdini-s, Mayás, Modo-s, Revites, Rhinos és a SketchUpos is.

Viszont ez azt is jelenti, hogy a V-Ray Standalone-nal nem kompatibilis pluginok nem támogatják a cloud rendert: ez elsősorban a 3ds Max felhasználókat fogja érinteni.

A Chaos Group egyéb szoftverekkel is tervez hasonló integrációt fejleszteni – példának a 3ds Max és Cinema 4D rendererét, a Corona Renderert és a fluid szimulációs Phoenix FD-t hozta fel.

A progresszív és a bucket rendering is támogatott, és a CPU és GPU render engine-ek is, bár ez utóbbi valójában egyelőre csak névlegesen.

A V-Ray GPU engine-nel setupolt scene-ek a cloudban a CPU-n fognak renderelődni, "hybrid" módban, a progresszív rendererek pedig átállítódnak bucket módra a V-Ray GPU-n.

A GPU rendering egyelőre a V-Ray GPU-ra korlátozódik, csak a V-Ray Next Update 1 és újabb verziókban; tehát a régebbi V-Ray verziókkal készült scene-ek is az újabb verzióval fognak renderelődni a felhőben.

A Chaos Cloud használatához le kell töltenünk és telepítenünk a Chaos Group client applikációját. Ez 64-bites Windows-ra, Linuxra és Mac OS X 10.9-re és újabb verzióira érhető el.

Render krediteket 100-as csomagban vehetünk, de akár 50 000-et is vásárolhatunk egyszerre. Egy kredit ára 1 dollár és 55 cent között mozog. A csomagok árazásai itt tekinthetőek meg.

Több információ a Chaos Cloud-ról a Chaos Group weboldalán

A Chaos Cloud árazással kapcsolatos online FAQ-ja

A Chaos Cloud online technikai FAQ-ja

MEGOSZTÁS:
Meshmag