Itt a Meshroom 2019.1

A Meshroom fejlesztői kiadták a Meshroom 2019.1-et: ez az első nagyobb frissítés az open-source photogrammetry szoftverhez az eredeti kiadás óta.

A frissítés javít a meshgeneráció sebességén és minőségén, és támogatást nyújt a projektált fénypatternekkel készített source képekhez. Az új verzió használatához már nincs szükség NVIDIA GPU-ra.

Open-source photogrammetry framework alapján
A Meshroom, ami hivatalosan tavaly jött ki, tulajdonképpen egy, az AliceVision-höz készült GUI. Az AliceVision egy széleskörűen használt photogrammetry framework, amit francia kutatók és VFX cégek fejlesztettek ki.

A framework textúrázott 3D meshek generálására képes valós tárgyakról készült fényképcsomagok alapján. A geometry OBJ-ben exportálható, míg az intermediate point cloud adatokat Alembic formátumban menthetjük ki, a depth mapokat pedig EXR fájlokként.

Workaround a nem NVIDIA GPU-khoz
A Meshroom 2019.1 gyorsabb, jobb és konfigurálható becslést készít az intermediate point cloud alapján. Az új algoritmus előnyben részesíti a cloud high-density részeit, és eltávolítja a rosszul kidolgozott darabokat.

A frissítés után a szoftver már NVIDIA GPU nélkül is képes a meshingre, bár csak az alacsonyabb minőségű Draft Meshing opció által.

Az alap meshing módszer, ami depth mapokat generál, sajnos továbbra is CUDA alapú, így NVIDIA GPU-ra van hozzá szükség.

Projektált fénypatternek támogatása, jobb kamera matching
A Meshroom 2019.1 már projektált fénypatternek segítségével rögzített fényképek alapján is képes mesheket generálni: ehhez egy másik, különálló képcsomagot használ textúraként.

Egyéb újdonság még a több 3D asset betöltésének és összehasonlításának lehetősége a Meshroom 3D viewer-ében.

Emellett a szoftver sensor adatbázisát is kibővítették, hogy képes legyen többféle valós kamera tulajdonságait felismerni. A metadatában tárolt kamerainformációkat már meg is jeleníthetjük.

Az AliceVision és a Meshroom ingyenesen elérhető MPL2 licensz alatt.

Compile-olt Meshroom binary-kat 64 bites Windows-hoz és Linuxhoz tölthetünk le. Hivatalos Mac OS X verzió még nincs, de source kódból compile-olhatunk saját verziót az operációs rendszerre.

A Meshroom 2019.1 újdonságainak teljes listája

A projekt weboldala a GitHubon

MEGOSZTÁS:
Meshmag