Itt a GIMP 2.10.10

A GIMP team kiadta a GIMP 2.10.10-et. Az open-source képszerkesztő szoftverbe új line art színezési opciók, 32 bites parametric brush precision, és on-canvas layer selection érkezett.

A GIMP elsődleges image processing motorja, a GEGL is frissült: a standalone kiadás új UI-t kapott, aminek segítségével a szoftver valós idejű, non-destruktív képmanipulációra képes.

Frissült a Bucket Fill tool, intelligensen színezhető a line art
A GIMP 2.10.10 egyik újdonsága a Bucket Fill tool új algoritmusa. Az eszközt line art kiszínezésére optimalizálták.

A Bucket Fill már képes automatikusan kitölteni a vonalakkal körbezárt területeket, még akkor is, ha a vonalak nem érnek össze.

A toolt már nyomva tartott egérgombbal is használhatjuk: a kurzor húzásával növelhetjük a színnel kitöltött területet. A ctrl gomb nyomva tartásával színt választhatunk a canvasról.

32 bites precision a legfontosabb brushokhoz, on-canvas layer selection
Egyéb újdonság még a 32 bites floating point precision a szoftver parametric brushaihoz – ez az újítás segít minimalizálni a poszterizációt nagy méretű brushokkal való festéskor.

A GIMP raster brushai továbbra is 8 bitesek maradnak, de a jövőben várhatóan azokat is frissítik 32 bitesre.

Emellett a vágólapra másolt képekből készült brushok és patternek már el is menthetőek, ahelyett, hogy csak ideiglenesen lennének használhatóak.

A frissítés után a layerek egyenesen a canvason is kiválaszthatóak – a GIMP automatikusan kikeresi, hogy a kattintott pixel melyik layeren található.

A szoftver transform tooljai is frissültek; és a Heal eszköz már non-destruktív módon is használható, azáltal, hogy a változtatásokat képes külön layerre menteni.

Emellett a DDS plugin, amit javarészt játékfejlesztők és modderek haszálnak a DDS formátumú textúrák szerkesztésére, már a GIMP core add-onjai között található, így a GIMP már azonnal telepítés után képes a DDS fájlok betöltésére, anélkül, hogy a plugint külön telepíteni kéne.

Új UI a non-destruktív képszerkesztéshez a GEGL standalone-ban
A GIMP-en kívül a GEGL image-processing motor is frissült.

Eredetileg a color korrekciót és a layerek flattenelt reprezentációját kezelte, de a GEGL library a GIMP 2.10.0 óta a GIMP projektek alapjait képezi.

Előnye, hogy támogatja a 32 bites képszerkesztést, jobban teljesít nagyobb fájlok kezelésekor is, és minden GEGL alapú filter egyenesen a canvason előnézhető még alkalmazás előtt.

A GEGL 0.4.14-es verziója új UI-t kapott, ami képnézegetőként és graph editorként is működik, így képessé téve a szoftvert a non-destruktív képszerkesztésre.

Több információ a GIMP 2.10.10 újdonságairól a GIMP blogon

A GIMP 2.10.10 letöltése

MEGOSZTÁS:
Meshmag