Az embernek folyamatosan új dolgokat kell megtanulnia - interjú Lenkei Zsolttal

Zsolttal ugyanúgy, mint többi interjúalanyunkkal, nem csupán a saját munkájáról beszélgettünk, hanem belementünk az oktatás témakörébe is. A cikkben látható videókat pedig nem csupán hangulati elemként tettük be, hanem Zsolt munkáját ezeken keresztül ismerhetjük meg a legjobban.

Megtennéd, hogy röviden bemutatkozol az olvasóknak? 

Lenkei Zsoltnak hívnak, és immár 9 éve foglalkozom 3D-vel, egyébként vállalkozóként dolgozom. Készítek látványterveket, és külföldre animációkat, modelleket, de videoklipekhez, filmekhez készített vizuális effektek is szerepelnek a portfóliómban, sőt, mindezeket oktatom is az ország különböző pontjain. Külföldi, illetve itthoni cégeknek különféle termékek, prototípusok bemutatása is volt már.

Ez egy általános modell, ami nem saját, ugyanakkor az anyagozás, fények, valamint a render Zsolt munkája

Hogyan indult a karriered?

Mérnök-informatikusként végeztem Pécsett, és mellette kezdtem el 3D-vel foglalkozni, csupán önszorgalomból. Később már céltudatosabb voltam, így jutottam el a Mesharray-hez is. Felsőfokú tanulmányaim végeztével egyből elkezdtem ugyan ott, az egyetemen oktatni ezt a témát, és tovább képeztem magam. Tanfolyamokra jártam, illetve mellette elvégeztem a mester szakot, valamint ezzel egy időben alapítottam egy céget és elkezdtem 3D-s munkákkal foglalkozni.

Itt álljunk meg egy pillanatra, mert fontos lehet, hogy miért döntöttél a cégalapítás mellett.

A cégalapítás nagyon kedvező volt abban az időben, nem úgy mint most (nevet), illetve akkoriban több minden járt a fejemben, amit szerettem volna megvalósítani.

Például? 

Nagyobb cégeket megkeresni és bejutni hozzájuk, de úgy éreztem, mindez könnyebben menne egy saját céggel.

Miként jöttek és jönnek a munkák? 

A munkák megtalálása különféle módon történik, így vannak, akik ismeretség útján ajánlanak, de sok a direkt megkeresés, illetve neten is megtalálnak. Mindemellett magam is szoktam cégeket felkeresni kész portfólióval és ajánlatokkal.

Az alkotás folyamatában vannak-e bevált trükkjeid vagy minden munka annyira más és más, hogy folyamatosan valami újat kell kitalálni? 

Nincs két egyforma munka. Legalábbis számomra eddig nem volt (nevet). Mindegyikben van valami új kihívás és az embernek folyamatosan új dolgokat kell megtanulnia, illetve beépítenie a munkáiba. A kitartás nagyon fontos, anélkül sajnos nem lehet.

Milyen hardverekkel és szoftverekkel dolgozol? 

Munkához MacPro-t, renderre pedig egy külön erre a célra felkészített Windows-os PC-t használok . Szoftveres téren Autodesk Maya-t, After Effects-t, Nuke-ot, Marit, Mudboxot, Zbrush-t, Photoshopot,Final Cutot, 3Dequalizert és még pár másik programot használok.

Mi az, ami eddig a legnehezebb feladatnak bizonyult? 

Legnagyobb fejtörést nem tudok most így kiemelni. Minden munkában volt eddig olyan ami meglepett és utána kellett néznem, illetve mindig tanultam valami újat, hogy tökéletes legyen a munka.

Térjünk át egy másik, nagyon fontos kérdésre, jelesül az oktatásra. Véleményed szerint mi a helyzet idehaza ebben a témakörben? 

Jelenleg az  oktatás egyetemi és főiskolai szinten nagyon hiányos vagy éppen nincs is.  Próbálok tenni ellene, és pont emiatt járom oktatási célzattal az országot, de az idősebb vezetők nem túl nyitottak ezekre a dolgokra.

Jobb a 20 éve megszokott dolgokat tanítani, mert abból baj nem lehet

- mondják mindig. Jelenleg Pécsen próbálunk beindítani egy országos egyetemi képzést, amire hatalmas az érdeklődés, mind magyar, mind külföldi diákok részéről. A szakma munkaerő-hiánnyal küszködik és szüksége lenne profi szakemberekre.

Óhatatlanul felmerül a kérdés a honi és a külföldi lehetőségek között. Érdemes-e elhagyni az országot a munka miatt, vagy idehaza is lehet érvényesülni? 

Ez egy jó kérdés. Ide rengeteg pro és kontrát tudnék írni, de talán a legnagyobb a fizetésben és a leterheltségben van. Itthon több mindenhez kell értened, mint kint. Én szeretem Magyarországot és szeretek itt élni, minden előnyével és hátrányával együtt.

Minden interjúalanyunknak fel szoktuk tenni a kérdést, hogy milyen tanácsot, tanácsokat tudna adni azoknak, akik még csak most, vagy ezt követően indulnak neki a szakmának? 

Azt tanácsolnám annak, aki most kezdi tanulni a szakmát, hogy tanuljon sokat, képezze magát akár önállóan, akár különféle képzések formájában, de azért mellette éljen is (nevet). És ne adja fel az első kudarcok után!

Végezetül még annyit, hogy mit foglalod el magad akkor, amikor éppen nem dolgozol? 

Szabadidőmben sokat sportolok. 6 éve kung-fuzom és tavaly szereztem meg a mester fokozatot. Az ülő munka mellett fontos a mozgás, és az, hogy az egészségünket megőrizzük.

Köszönjük az interjút! 

Köszönöm a megkeresést.

MEGOSZTÁS:
Meshmag