A lényeg, hogy folyamatosan készítsünk anyagokat, és fejlődjünk napról-napra - interjú Frei Ritával

Nyáreleji interjúnkban egy olyan hölgyet szólaltatunk meg, aki közgazdászból lett fotós, majd pedig elkezdett rövidfilmezni, és szemmel láthatóan szereti azt, amit csinál. 

Megtennéd, hogy néhány szóban bemutatkozol? 

Frei Rita vagyok, fotográfus, immár 4 éve, ezt megelőzően pedig egy multinacionális vállalat sales directoraként dolgoztam. A portfólióm itt megtalálható!

Hogyan indult a karriered, milyen fontosabb lépcsőfokokat említenél? 

Tanulmányaimat az Élelmiszeripari Főiskolán végeztem, illetve mellette a szegedi KÖZGÁZ pénzügy szakát végeztem el. Sokáig ez utóbbi pályán dolgoztam, amolyan csodabogárként, mert a családomban mindenki valamilyen vizuális önkifejezésben élte és éli ki magát. Ezért is készült a vizsgafilmem a Short Film Maker képzésen a bátyámról, és rólam.

Tehát egy olyan fotográfus vagy, aki élelmiszeripari és közgáz végzettséggel rendelkezik, de rövidfilmes vizsgafilmet készített? 

Hogy honnan jött fotósként a rövidfilmezés? A legfontosabb, hogy folyamatos tanulásban vagyok, de az egész onnan indult, hogy elolvastam egy Susan Sontag könyvet, aki azt mondja, hogy a fotózás egy utazás önmagunkban és ez a megfogalmazás, illetve ami mögötte van, nekem nagyon tetszett! Elhatároztam, hogy utazni fogok, és szerencsésnek tartom magam, mert rögtön a pályám elején szuper megbízásokat kaptam. A képeim magazinokban jelentek meg, majd könyvekben, és itt jött képbe a Mesharray.

Úgy gondoltad, hogy segíthetnek még jobbá válni? 

Az első magazinos megjelenésem után kétségbeestem, hogy nem az jött ki a nyomdából, mint amit vártam. Addig az oké volt, hogy más színtér a monitor, és más a nyomda, de azt gondoltam, azért van a kiadványszerkesztő, hogy majd foglalkozik azzal, hogy a képem jól nézzen ki a magazinban. Hát nagy csalódás volt az első kiadásom, de a jó sorsom a Mesharrayhez sodort, mégpedig a Színhelyes képzésre, ahol sok tudással lettem gazdagabb Bakos Gábornak köszönhetően.

Miként következik mindebből a rövidfilm?

Már korábban megfogalmazódott bennem, hogy jó lenne a fotósok által használt slideshow technikán túllépni, ezért fusion-ökkel kezdtem foglalkozni, ami az állókép és mozgókép kombinációja. Ezeket csak úgy meglepetésként készítettem a megrendelt fotózás mellé. Aztán egy évvel ezelőtt jött egy megkeresés a ciprusi Teqball csapattól, hogy készítsek nekik egy filmet, de ez is még ilyen fusion-re sikerült, mivel mindössze 15 percem volt arra, hogy fotókat készítsek, mozgóképet, hangot rögzítsek arról, ahogy az APOEL FC technikai igazgatója, Gustavo Manduca, beszél a Teqballról. Aki nem ismerné, ő a BL-ben 10 gólos játékos volt akkor.

Milyen lett az így készült anyag? 

Egy óra alatt 16 ezeren látták, és ekkor döntöttem el, hogy irány újra a Mesharray, mert pont akkor indult Nagy Ernő szakmai vezetésével a Short Film Maker kurzus, ami nagy hasznomra vált fotósként is. Ernő nagyon szigorú, és azt kell mondanom, hogy újraformált.

Mit jelent ez pontosan? 

Alapvetően egészen addig a kép hangulatát vettem alapul, a pózokra, és az emberekre fókuszáltam, Ernő azonban folyamatosan a "térben az embert kell elhelyezni"-re próbált engem rávenni. Még így, a kurzus után is sok dolog eszembe jut forgatás közben abból, amit mondott, és még mindig van mit gyakorolnom, hogy egy-egy mozgásra vágási hiányosságot ne próbáljak elfedni egy effekttel, vagy egy szuperrel. De hát ez egy utazás, amit nagyon élvezek.

Milyen géppel dolgozol? 

Canon DSLR full frame váz, és csupa fix fényerős objektív, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy folyamatosan készítsünk anyagokat, és fejlődjünk napról-napra.

Vannak-e különösen bevált munkafolyamataid, és 

A fotózás során már kialakult egy munkafolyamatom utómunkában pedig nálam erősebb a Photoshop, mint a Lightroom. Nem használok kész preseteket, hanem magam alakítom a képeket, és most ezen vagyok a short filmben is, hogy megtaláljam a saját utómunka, és dramaturgiai stílusomat.

Hogyan látod magad a szakmában? 

Még mindig egy kicsit más vagyok. Van egy sales-es szemem is a lencse mögött, és talán ez az oka, valamint a rövidfilm tanfolyam is annak, hogy idén az üzleti szektorból van nagy érdeklődés irántam. Továbbra is fotózom esküvőket, családokat, gyerekeket.

Melyik a legfrissebb munkád?

Az Artapart Luxura&Artnak segítettem marketing stratégiát készíteni, és ehhez kapcsolódóan fotóztam, illetve shortfilmeztünk egy promot. A képek már zöld utat kaptak, a rövidfilmet pedig a napokban küldtem át, hogy megnézzék. Ez nagy dolog, hiszen egy nemzetközi ügynökség elvárásainak kellett megfelelni, ami helyileg Szerbiában van, és nem itthon. Egyébként azért is érdekes, mert fotózás, és shortfilmezés egyben, valamint a filmet Ruttkay Laura Jászai Mari díjas színésznővel, és Gémes Antos színésszel forgattuk.

A másik egy yogi-nak készült, mégpedig az F&M Fitness új oktatójának, ami egy kis bemutatkozó promó film. Ez utóbbi elérhető az F&M facebook oldalán! Az F&M Fitness (MOM Park) oldalán 1500 megtekintése van, amit nagy sikernek tartanak, ezért most a Fitness&More-ban az óriás kivetítőkön ez a shortfilm fut az edzőtermek falán, és a pihenőben. Sőt, ennek kapcsán a filmben szereplő jógaoktatót megkereste egy angol táplálékkiegészítőket forgalmazó cég, akik szeretnének egy új jógás filmet velem készíttetni, mely a jóga erő, és balance elemeire fókuszál.

Mit tanácsolnál azoknak, akik jelenleg a pályájuk kezdetén járnak, vagy még csak azt tudják, hogy a későbbiekben fotózással, rövidfilmekkel szeretnének foglalkozni? 

Hogy önmagukra figyeljenek, és a belső hangra, ami megmutatja az irányt. Ne mások munkáit nézzék, és, mint korábban is mondtam, folyamatosan képezzék magukat. Ez egy hosszú tanulási folyamat, és nemcsak arra gondolok, hogy megtanulj egy képet kidolgozni, hanem arra is, hogy felállítsd a megfelelő workflowt, hogy nyereséges vállalkozást tudj csinálni.

Mivel töltöd a szabadidőd, amikor éppen nem fotózol, vagy valamilyen rövidfilmet készítesz? 

Üzleti tervet, könyvelést, és marketing tervet. A mai világban 360 fokon kell kommunikálni, és ez sok időt felemészt. Másrészt viszont szerencsés vagyok, mert Cipruson is dolgozom, így amikor ott vagyok, akkor a munka is pihentet, és feltölt energiával.

Köszönjük az interjút, és sok sikert kívánunk a további munkáidhoz!

Én is köszönöm a lehetőséget!

MEGOSZTÁS:
Meshmag