Megjelent az Adobe Fresco 1.0

Az Adobe kiadta a Fresco 1.0-t. Az új, iPad-hoz való digitális rajz- és festőszoftver az AI alapú természetes médiumokat kombinálja pixeles és vektoros brushokkal, így sokféle illusztráció és koncepciós rajz készíthető a segítségével.

AI alapú természetes médium, raszter és vektorok
A Fresco-t az Adobe MAX-on jelentették be tavaly az új Photoshop CC for iPad verzió mellett, akkor még Project Gemini néven. Az applikáció a Photoshop brush engine-jét kombinálja új, természetes médiumok hatását utánzó funkcionalitással.

A Live Brushes rendszer az Adobe machine learning rendszerének, a Sensei-nek köszönhetően képes visszaadni a valódi olaj- és vízfestékek tulajdonságait.

Az Adobe leírása szerint a szoftver replikálja az organikus interakciókat a pigmentek és a papír között, utánozza a felület textúráját, illetve a fizikai festékek keveredését és száradását.

Emellett a rendszer mellett a Fresco-ban hagyományos pixel brushok is találhatóak – az Adobe elmondása szerint több, mint ezer Photoshop brush került bele –, köztük száraz médiumok, például ceruza és pasztell, illetve tinta és filctoll hatását utánzó ecsetek is.

vektoros brushokkal tiszta, éles és végtelenül nagyítható vonalak és formák készíthetőek.

A vektoros és a pixeles, illetve a live brush rendszerrel készített vonások külön layereken tárolódnak a dokumentumon belül, és a pixel layerek átalakíthatóak raszter layerré, vissza viszont nem.

A layer rendszer támogatja a csoportosítást, a layer maszkokat és a Photoshop által támogatott összes blending módot.

A Frescoban color wheel, egyszerű color adjustment és egy Fill Bucket tool is található, viszont a korai felhasználók kritizálták a quick selection és a magic wand eszközök hiányát.

A Fresco PSD, PDF és PNG formátumok exportálására képes, illetve a Sketch és a Draw Adobe rajzapplikációkból képes a fájlok automatikus betöltésére.

Havi díj prémium funkciók használatához
A Sketch-csel és a Draw-val ellentétben a Fresco nem ingyenes – legalábbis professzionális felhasználók számára nem.

Bár letölteni ingyenes, a "prémium funkciók" applikáción belüli vásárlásként érhetőek el – az Adobe szokásaihoz híven havi díjjal, ami 9.99 dollár.

Ezzel szemben a Fresco legegyértelműbb riválisa, a Savage Interactive Procreate nevű szoftvere egyszeri 9.99 dollárért érhető el.

A Fresco prémium verzióját az Adobe Creative Cloud előfizetés is tartalmazza – az All Apps és a Photoshop CC Single App csomaghoz is hozzátartozik –, tehát az Adobe felhasználók egy része ingyenesen kapja meg az applikáció prémium változatát.

A Fresco 1.0 használatához legalább iOS 12.4-re van szükség. A kompatibilis iPad modellek listája itt tekinthető meg. A jövőben egyéb stylus és touch eszközökre való portolás is esélyes.

Több információ a Fresco 1.0-ról az Adobe blogján

A hírt a CG Channel oldalán találtuk.

MEGOSZTÁS:
Meshmag