Távoktatás - Ismerd meg a Meshringet!

Ismerd meg a Mesharray távoktatási rendszerét, a meshringet! A rendszer lehetővé teszi a diákok számára, hogy igényeik szerint testre szabhassák a képzésüket, amibe akár a világ másik feléről is bekapcsolódhatnak a tanulni vágyók. Interjúnkban Bakos Gábor mesél arról, hogyan is teszi lehetővé a meshring, hogy a Mesharray képzései elérhetővé váljanak szélesebb körben. 

Korábban is csináltatok már teljesen, vagy részben online képzések. A meshring miben más? 

Igen, régebben is tartottunk online oktatásokat. De ezek egyedi, céges képzések voltak, speciális igényt elégítettek ki.

A meshring nem csak egy online oktatás, a meshring az előre felvett videók, az élő távoktatás és a tantermi képzés az oktatás és a diák igényeire, lehetőségeire szabott kombinációja.

Ez rugalmasan alakítható. Akár képzés közben is. Ezért egy vidéki kiküldetés vagy egy gyomorrontás nem jelent feltétlenül kihagyást.

Ezek szerint már rutinosak vagytok ezen a téren. Mi volt az első online képzés, és mik voltak a tapasztalatok?

Az első távoktatásunkat pár éve, egy osztrák építész irodának tartottuk. Azóta többször is megkerestek bennünket. Itt kialakult a gördülékeny technológia és szereztünk egy csomó tapasztalatot.

Ezeket építettük be a meshringbe. A diákoknak a távoktatáshoz hirtelen kellett alkalmazkodni, de sok támogatást kaptunk. Az első tapasztalatok nagyon pozitívak!

Persze nem fekszik mindenkinek a távoktatás személytelensége, igénylik az oktató, a csoporttársak jelenlétét vagy egyszerűen nincs alkalmas környezet az otthon tanuláshoz. Nekik továbbra is rendelkezésre állnak a tantermeink!

Hogyan kell elképzelni egy online kurzust?

Ahogy már említettem egy képzés többféle konfigurációban is összeállítható. A mostani oktatások gerincét az élő, távoktatási modulok teszik ki. Az oktató megosztja a saját képét, hangját és desktopját a diákokkal. Így zajlik az oktatás.

A diákok szóban vagy írásban hozzászólhatnak, kérdezhetnek az oktatótól. Ha elakadnak, az oktató, átveheti a desktopjukat és segítheti az eligazodást.

Milyen eszközök szükségesek ahhoz, ha valaki részt szeretne venni az egyik online képzésen?

A távoktatási moduloknál fontos az internet kapcsolat, egy saját számítógép/laptop, webkamera vagy mikrofon és egy fejhallgató.

Új lehetőség, hogy a diákok elérhetik az iskola számítógépeit távolról is, ezért az otthoni gépnek nem kell komoly erőműnek lennie. A hallgató otthonról dolgozhat az iskola számítógépén! Nem csak az órákon, hanem azokon kívül is. Ezzel a telepített szoftverek kérdése is megoldódik.

Kiknek javaslod a távoktatást?

Bárkinek, akinek valamiért nem ideális a tantermi képzésünk. Tőlünk messze, akár külföldön élők vagy ütköző időbeosztással rendelkezők, fogyatékkal élők is egyszerűen hozzájuthatnak a tudáshoz.

Szeretnél többet megtudni a Mesharray távoktatásáról? Kattints, és olvasd el a részleteket!

MEGOSZTÁS:
Meshmag