5 hír, melyről lemaradhattál januárban

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

Bár a CG Channel hónapról hónapra igyekszik külön cikkekben lefedni a CG világ újdonságait, előfordul, hogy néhány hír elkerüli a figyelmet. Ahelyett, hogy észrevétlenül hagyták volna elsuhanni ezeket az infókat, inkább összegyűjtötték az olyan VFX, archviz és feature animációs híreket, melyekről nem tettek külön említést 2022 januárjában.

Az alábbi összefoglalóban olvashatsz az Autodesk újabb felvásárlásáról, a Blender új támogatójáról, a Vulkan 1.3 specifikációiról, valamint a VP Glossary-ről.

1.Az Autodesk felvásárolta a Moxion-t

Az Autodesk felvásárolta a daily-khez és shot review-khoz használt Moxion-t.

A Moxion 2015-ös alapítása óta a felhőalapú platformot, mely a forgatásokon felvett kamera footage-k megtekintésére és biztonságos megosztására szolgál, olyan filmekhez használták, mint a Matrix Resurrections és a The Midnight Sky.

Az akvizíció az Autodesk első lépése az on-set produkció felé, következő lépésük pedig a felhőalapú produkciós pipeline kiépítése a Tangent Labs által kifejlesztett LoUPE felvásárlását követően.

A Moxion vezérigazgatója, Hugh Calveley nyilatkozata alapján a felvásárlással „új Moxion funkciókat és integrációkat kapnak az ügyfelek”.

Olvasd el az Autodesk bejelentését a Moxiont felvásárlásáról

2. A Blender Development Fund támogatást kapott a Phala-tól

A Blender Development Fund támogatást kapott a Phala-tól. A cég biztonsági és adatvédelmi tool-okat fejleszt a decentralizált, blokklánc-alapú Web3 computingh-hoz.

A Gold sponsorship legalább évi 30 000 eurós hozzájárulást jelent a nyílt forráskódú 3D szoftver fejlesztéséhez, az Adobe-vel és a Microsoft-al egyetemben.

A Phala szerint a Blenderrel kötött partnerség lehetőséget ad arra, hogy „nagy teljesítményű renderelési szolgáltatásokat kínáljanak alacsonyabb árakon”. A Phala jelenleg a Secure Workers-ben futó Blender renderer demo-n dolgozik.

A hamarosan megjelenő Phala World „natív metaverzum” szintén a Blender 3D technológiáját fogja használni.

A Phala a legújabb olyan decentralizált számítástechnikai cég, amely támogatja a Blender fejlesztését, miután a múlt hónapban az évi 120 000 eurós támogatásnak köszönhetően a Decentraland vállalati védnökké vált.

Olvasd el a Phala Network bejelentését a Blender Development Fund-hoz való csatlakozásról

3.Változások a SiNi Software előfizetésekben

A 3ds Max tool-okat fejlesztő SiNi Software megemelte a plugin-ok kereskedelmi előfizetéseinek árát.

Február 1-jétől az egyes termékek előfizetéseinek árai – Disperse objektum festő tool, ProxSi proxyrendszer, valamint a SiClone parametrikus modellező tool – havi 5£-ról 7.50£-ra emelkednek.

Az IgNite-előfizetések ára, amelyek magukban foglalják az IgNite plus productivity toolkit-et is, havi 12,50£-ról 15£-ra emelkednek. Az éves előfizetések ára továbbra is 150£.

A SiNi Software összes tool-ját tartalmazó All Acces előfizetés ára havi 15£-ról 20 £-ra, évi 180 £-ról pedig 210£-ra változik.

Évek óta ez az első áremelkedés, továbbá néhány tool, köztük a Scatter, továbbra is ingyenesen elérhető marad.

Olvasd el a SiNi Software közleményét az áremelkedésről

4. A Khronos Group kiadta a Vulkan 1.3 specifikációit és a Vulkan Roadmap 2022-t

A Khronos Group közzétette a 3D grafikához és számításhoz használt többplatform-os API, a Vulkan 1.3 specifikációit.

Az OpenGL utódjaként 2016-ban elindított Vulkan számos CG tool-ban támogatott, köztük a Unity-t és az Unreal Engine-t valamint az Adobe Substance 3D Stager-t, amely a Vulkan Ray Tracing bővítményeit használja.

Az 1.3-as verzió új funkciói közé tartozik a dinamikus renderelés, amely lehetővé teszi a Vulkan-alapú alkalmazások számára, hogy render pass-ok vagy framebuffer objektumok létrehozása nélkül kezdjék meg a renderelést.

A Khronos Group közzétette a Vulkan Roadmap 2022-t is, amely olyan Vulkan 1.0-1.2 opcionális funkciókat tartalmaz, amelyek támogatása mellett a Vulkan Working Group hardvergyártói elkötelezettek.

A Vulkan 1.3 és a Roadmap 2022 már támogatottak a béta driver-ekben, mind az AMD, mind az Nvidia consumer és workstation GPU-kban.

Töltse le őket innen: AMD – Windows, AMD – Linux, Nvidia.

Olvasd el a Khronos Group blogbejegyzését

5. A VES és ASC kiadta a Virtual Production Glossary-t

A Visual Effects Society (VES) és az American Society of Cinematographers (ASC) technológiai partnerek, köztük az Epic Games és a Netflix támogatásával elindította a Virtual Production Glossary-t

A technikai és üzleti kifejezések online szótára elősegíti a virtuális gyártásban dolgozó szakemberek közös szókincsének kialakítását.

A szószedetben közreműködött Ben Grossmann és Rob Legato Oscar-díjas VFX supervisor-ok. Az új feltételekre és a meglévő feltételek frissítésére vonatkozó javaslatokat Discord-on keresztül lehet benyújtani.

A szószedet PDF formátumban is letölthető Creative Commons CC-BY-4.0 licenc alatt.

Itt böngészheted a Virtual Production Glossary-t

MEGOSZTÁS:
Meshmag