A Unity felmondta a szolgáltatási szerződést a Wētā FX-szel: 265 alkalmazottat bocsátották el

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

A Unity felmondta a professzionális szolgáltatási szerződést a Wētā FX-szel – írja a Reuters. A döntés következtében 265 alkalmazottat bocsátottak el, ez a Unity munkaerejének mintegy 3,8%-a.

A két cég 2021-ben kötötte a megállapodást, miután a Unity megvásárolta a Weta Digital házon belüli tool-jait és technológiáit.

A Weta VFX team-je megalapította a Wētā FX-t, míg a Weta 275 mérnöki munkatársa csatlakozott a Unity-hez.

Az fxguide-nak adott nyilatkozatában a Wētā FX azt mondta, hogy „igyekszenek minél több embert visszavenni” és bár a Unity megtartja a megvásárolt technológiák tulajdonjogát, a Wētā FX-nek „joga lesz IP-t build-elni és fejleszteni” .

A megállapodás vége

A Unity 2021-ben vásárolta meg a Weta Digital-t – vagy legalábbis annak tool development részlegét - 1,625 milliárd dollárért szerezték meg vezető VFX cég technológiáját, pipeline-ját és tehetséges mérnökeit.

Szellemi tulajdonjogot szereztek a Manuka path tracing renderelő, a Gazebo interaktív renderelő, a Loki szimulációs framework, valamint a Barbershop (mai nevén Wig) grooming tool felett.

A Weta VFX team megalapította az önálló Wētā FX-t, a többségi tulajdonos a Weta Digital alapítója, Peter Jackson lett, hamarosan pedig a Unity legnagyobb média- és szórakoztató ügyfelévé váltak.

265 alkalmazottat bocsátották el

A Reuters szerint a Unity felmondta a Wētā FX-szel kötött megállapodás szolgáltatási részét, és elbocsátottak 265 alkalmazottat, akiknek az állása a megállapodáshoz kapcsolódott.

A lépés része a Unity "reset"-nek, melynek keretében 14 irodát zárnak be a berlinit és szingapúrit is beleértve, illetve a fennmaradó irodák "lábnyomait" is igyekszenek csökkenteni.

A Unity viharos időszakot tudhat maga mögött, a Unity játékmotor új árazása heves ellenreakciókat váltott ki a játékfejlesztő közösségből, amit a részvényárfolyam esése, majd John Riccitiello vezérigazgató hirtelen visszavonulása követett.

A Wētā FX igyekszik visszavenni az elbocsátott személyzetet

Az fxguide-nak adott nyilatkozatában a Wētā FX azt mondta, hogy a változásra nem voltak felkészülve, de igyekszenek ajánlatot tenni és visszavenni a volt munkavállalók legtöbbjét.

A cég azt mondta az fxguide-nak, hogy bár a Unity megtartja a 2021-ben megvásárolt technológiák tulajdonjogát, azok továbbra is „teljes mértékben elérhetőek” maradnak a Wētā FX számára, ahol „továbbra is build-elik és fejlesztik az IP-t”.

Hogy ez mit jelent más stúdiók számára, az jelenleg kevésbé világos.

A 2023-as Siggraph alkalmával a Unity elindította a Unity Wētā Tools-t, a vállalat egy átmárkázott részlegét, amely szoftvereket „szállít”, beleértve a Wig-et és a Weta Digital deep comp tool-jait, melyek várhatóan még idén elérhetőek lesznek.

Update

A Unity megerősítette a CG Channelnek, hogy a Reuters információi pontosak. Nem kérdőjelezték meg a Wētā FX által megosztott részleteket.

A cég nem volt hajlandó válaszolni azokra a konkrét kérdésekre, hogy a Weta Digital korábbi munkatársai a Unity-nél maradnak-e, illetve hogy milyen hatással lesz a hír a Unity Wētā Tools kiadási ütemtervére.

Hivatkoztak egy e hónap elején kelt levélre, amelyben azt írták, hogy termékportfóliójuk szerint „azokra a termékekre összpontosítsanak, amelyek a legértékesebbek ügyfeleik számára”, és arra számítanak, hogy „a következő hetekben fogják meghozni a végső döntéseket”.

Olvasd el a Reuters jelentését, amely szerint a Unity felmondja a professzionális szolgáltatásokra vonatkozó szerződését a Wētā FX-szel

Olvasd el a Wētā FX fxguide számára adott nyilatkozatát

MEGOSZTÁS:
Meshmag