Karakterek riggelése VR-ban a Masterpiece Motion-nel

A MasterpieceVR kiadta a Masterpiece Motion-t: az első professzionális VR szoftvert, ami lehetővé teszi a 3D karakterek riggelését, skinelését és pózolását a virtuális valóságban, HTC Vive vagy Oculus Rift kontrollerekkel.

3D karakterek riggelése, skinelése és pózolása VR-ban
A MasterpieceVR már több éves tapasztalattal rendelkezik a virtuális valóság technológiájában: az első termékük, a MasterpieceVR sculpting és painting szoftver 2017-ben jött ki.

Bár a MasterpieceVR-nak több vetélytársa is van, például a Google Tilt Brush, az Oculus Quill és Medium, illetve a Foundry Kanova, a Masterpiece Motion-nek egyelőre nincs komoly ellensége.

A szoftver segítségével az OBJ vagy FBX formátumból importált 3D karakterek virtuális valóságban riggelhetőek, skinelhetőek és pózolhatóak. A csontok pozicionálása és a weight mapek festése az Oculus vagy a Vive kontrollereivel lehetséges.

Az interfészt a VR miatt erősen le kellett egyszerűsíteniük, de a workflow így is kényelmesnek és gyorsnak tűnik.

Az auto-rigging rendszer mellett – amit egyelőre csak humanoid karakterekre optimalizáltak, de lehetséges, hogy a jövőben más testformát is támogat majd – az applikáció finomhangolható standard rigeket is tartalmaz.

Riggelés után a karakterek FBX formátumban vihetőek tovább egyéb DCC applikációkba, úgy mint a Blenderbe, 3ds Maxba, Cinema 4D-be, MotionBuilderbe, Mayába, Substance Painterbe, Unityba, Marmoset Toolbagbe vagy a Sketchfabre.

A Houdinis és Unreal Engine-es exportot jövőbeli frissítésekben tervezik pótolni.

A Masterpiece Motion emellett több egyéb virtuális valósággal kapcsolatos eszközbe is képes exportálni: a fentebb felsoroltak mellett a Gravity Sketch VR ipari design tool, a Flipside és a Tvori animációs eszközök is támogatottak, illetve a Mindshow és az AnimVR támogatása is várható a jövőben.

A Masterpiece Motion kizárólag 64 bites Windowsra érhető el. A szoftver csak előfizetéssel szerezhető meg, aminek az ára havonta 14.95 dollár egyéni szabadúszók számára, továbbá 29.95 dollárért floating licensz is igényelhető.

Több információ a Masterpiece Motion-ről a MasterpieceVR weboldalán

MEGOSZTÁS:
Meshmag