Reality Converter: ingyenes USDZ fájlkonvertáló és -nézegető

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

Az Apple kiadta az ingyenes Reality Converter nevű USDZ fájlnézegető és -konvertáló programot.

A szoftver, ami hivatalosan még csak bétában van, lehetővé teszi a gyakori 3D formátumokba mentett assetek USDZ-vé konvertálását, amik aztán kép alapú fényekkel előnézhetőek, és egyszerűbb material szerkesztés is végezhető rajtuk.

Nyílt formátum AR anyagokhoz
Az Apple és a Pixar által közösen kifejlesztett USDZ egy nyílt formátum elsősorban AR tartalmak számára.

Az Apple saját AR applikációs eszközei, például az ARKit és a Reality Composer mellett a formátum az Adobe új AR authoring eszköze, az Aero által is támogatott.

Az USDZ formátum az Apple saját iOS applikációiban, például a Safariban, a Messages-ben és a Mail-ben is megtekinthető.

OBJ vagy gITF fájlok USDZ-vé konvertálása, materialok és fények szerkesztése
A Reality Converter képes 3D asseteket OBJ, gITF vagy USD formátumból USDZ-vé alakítani.

Konvertálás után módosíthatóak a modellek material tulajdonságai, vagy akár új textúrák is társíthatóak hozzá; az eredmény pedig többféle fényben és környezeti hatással is megtekinthető a beépített IBL preseteknek köszönhetően.

Ingyenes USDZ konverterek Windows és Linux felhasználók számára
A Reality Converter Apple fejlesztői szoftver lévén kizárólag Mac-en használható: legalább Mac OS 10.15 szükséges a futtatásához.

Ennek ellenére több cross-platform eszköz is létezik USDZ formátumba való konvertáláshoz, köztük az ingyenes online ViewAR, ami OBJ, 3DS és FBX fájlokat is olvas.

Az online 3D és AR design eszköz, a Vectary még több 3D formátum befogadására képes, és a modellek ingyenesen meg is tekinthetőek benne – viszont az exportáláshoz előfizetés szükséges.

USDZ fájlok a Quixel Bridge-ből is exportálhatóak.

A Reality Converter letöltése az Apple fejlesztői weboldaláról

MEGOSZTÁS:
Meshmag