90.000 IES fény és lámpatípus ingyen!

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

Jürgen Furrer elindította az IES Library-t, az IES fájlok új online könyvtárát, amelyet építészeti megjelenítéshez és illusztrációk készítéséhez lehet használni. A webhelyről jelenleg több mint 90 000 IES fájl tölthető le ingyen, amelyek olyan gyártók valós fényeit reprezentálják, mint a GE, az Osram és a Philips.

Töltsd le az IES fájlokat valós hatású világítótestek eléréséhez, a DCC és CAD szoftverekben történő felhasználásra.

A fotometrikus adatok globális szabványa, az IES fájlformátum a valós világítótestek által kibocsátott fény intenzitását és térbeli eloszlását kódolja. Az IES fájlokat a legtöbb ipari tervező és megjelenítő szoftver támogatja, beleértve a DCC alkalmazásokat, mint például a 3ds Max, a Blender és a Maya, akár natív módon, akár olyan megjelenítőkön keresztül, mint a V-Ray és az Arnold.

Habár az IES fájlok szabadon elérhetőek az interneten, az IES könyvtár sok egyedi adattárból gyűjt adatokat, ideértve a nagy (világítással foglalkozó) gyártók sokaságának adatait.

A fájlokat olyan információkkal látják el, mint például teljesítmény és izzó típus, valamint olyan szabványos megjelenítéssel, amely megmutatja az általa képviselt megvilágítási mintát, automatikusan elkészítve Blenderben.

A fájlok gyártónként és típusonként is szűrhetők: egyszerű kategóriák vannak a mélysugárzókra, a felső lámpákra, az árvízi lámpákra és a többes sugarakra.

Új címkézési és böngészési funkciók

Furrer szerint jelenleg is folyamatban van a könyvtár adatainak kitöltése és állítása szerint összesen mintegy 160 000 fájl már feldolgozható.

A webhelyre tervezett jövőbeni funkciók közé tartozik egy kontextusos címkéző rendszer, a fájlok értékelésének lehetősége az egyes felhasználók számára, valamint egy Blender plug-in, amely lehetővé teszi a fájlok közvetlenül a szoftverben történő böngészését.

A felhasználók javasolták az adatok szűrését is azon szerelvénytípus alapján, amelybe fény szerelhető.

Elérhetőség és rendszerkövetelmények

Az IES könyvtárban található IES fájlok ingyenesen letölthetők, és kereskedelmi célú használatra is engedélyezettek.


Töltsd le ingyenes az IES fotometrikus világítási fájljait az IES könyvtárból!

MEGOSZTÁS:
Meshmag