Párizsi kék

3

Paris-blue

Idén nyáron Párizsba látogattam lányommal.

Csinos kis programot állított össze ilyen pontokkal: reggel Louvre, délután Arc de Triomphe, meg eszünk csigátbékát, te pedig bort iszol 🙂 Közte pedig: de apaaa, ebbe a boltba is menjunk beee (arcán azzal a bizonyos mosollyal, amiről jól tudja, hogy nem tudok neki ellenállni). Jól éreztük magunkat és jutott idő fotózásra is. A szemem sarkából néztem, ahogy emelgeti a nagy gépet. Tíz éves nagylány. Olyan határozottan rekeszel le, ha szükség van rá, ahogy a profik. Múltkor megkérdezte: de miért nem használod a blendebeugrasztót? Hát itt tartunk 🙂

Ez a kép a Párizsi kék címet kapta. Színezett infrafotó. Tudtátok, hogy a párázsi kék (Berlinben hívják így, Párizsban viszont Berlini kéknek mondják) az első modern festékpigment?

Share.

About Author

Bakos Gábor

Qualified Wildlife Photographer (QEP), EFIAP, Color Evangelist. Felfedezés, utazás, kaland és természet: gyermekkorom óta részei az életemnek. Legkedvesebb fotótémain az absztrakt tájak, madarak és az emberek. Az elmúlt években többször szerveztem eltűnő kultúrákat megörökítő expedíciót. Így kerültem Honduras esőerdőibe a tawahka indiánok közé, Guatemalába, Nicaraguába és Panama rosszhírű Darienjébe a wounaan és embera törzsekhez. A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) EFIAP fotóművészeti diplomát adományozott a fotóművészeti kiállításokon elért eredményeim elismeréseként. Tagja vagyok az Amerikai Fotográfusok Szövetségének (PSA) a Magyar Természetfotósok Szövetségének (naturArt), a Német Természetfotósok Szövetségének (GDT) és a világ legelismertebb fotósait tömörítő X-Rite Coloratti csapatának. Ebben a blogban gondolataimat, érzéseimet, kalandjaimat szeretném megosztani veletek. Bemutatni egy szeletét a munkámnak és az életemnek. Írni fogok utazásokról, túrákról és technikai dolgokról. Remélem érdekesnek és hasznosnak találjátok.

3 hozzászólás

 1. sampilampi
  sampilampi on

  Érdekes ez a párizsi-berlin keresztbe elnevezés, mi lehet az eredete?
  Valamint mesélhetnél a pigment előállításáról kicsit, hogy miből készül, ki találta ki…
  Mint pl. ahogy az ultramarin-kék eredetileg lapis lazuli-ból készült, már az ókorban is kedvelték és használták, az egyiptomiak kedvenc színe volt.

 2. Bakos Gábor

  A Párizsi-kék vagy Berlini-kék vagy Porosz-kék egy vas-ciano komplex vegyület (ferro-ferri-cianát). Az elnevezésében az is érdekes, hogy az előbbi három névvel eredetileg egyetlen árnyalatot jelöltek. Egyes modern színkatalógusok szerint viszont a Berlini kék elnevezés alatt egy higított, világosabb Párizsi kéket értenek. A Pannoncolor rendszerében a 812es kódszámon található. De nem olyan régi, mint a lapis lazuli, a múlt század elején terjedt el.

Leave A Reply