Hogyan változtatja meg a Lytro kamerája a filmgyártást?

A Lytro Cinema Camera a gyártó szerint nagyjából akkora áttörés, mint a színes mozgókép megjelenése. 

Mióta a Lytro bemutatta mérföldkőnek számító kameráját a hónap elején, több cikk is született a témában, ám ami még jobb, hogy a No Film School bővebben is belement a témába, és egy közel félórás beszélgetésben elemezte a Lytro Cinema kamerát, annak minden technikai újdonságával, és lehetőségével. Sőt, megnézték a NAB 2016-on is, majd pedig azt mondták, szavakkal le sem lehet írni, hogy mikre képes az eszköz, ami valóban forradalmasíthatja a filmgyártást.

A Lytro Cinema Camera a számok nyelvére lefordítva 755 megapixeles felbontást tud 300 képkocka/másodperces felvételi móddal, és működését tekintve tulajdonképpen minden kockából 3D-s modellt készít, így egyszerre több nézőpontból rögzített felvételek készülnek. Jon Karafin (Head of Light Field Video, Lytro) szerint a kamera egyik legnagyobb előnye, hogy a hagyományos rögzítési technikákkal ellentétben, ahol  - zársebesség, mélységélesség, fókuszpont és frame rate van -  a Lytro eszköze digitális holografikus rögzítést végez. Teszi mindezt úgy, hogy egyszerre több fókuszt, nézőpontot és rekeszértéket rögzít egyszerre, így az utómunka során a szakemberek ezekkel az értékekkel kedvük szerint játszadozhatnak. A Lytro Cinema így tulajdonképpen az élőszereplős jeleneteket pszeudo-CG jelenetekké alakítja, melyekkel sokkal könnyebb a munka, és a Lytro szerint még a zöld háttér is kihagyható a folyamatból, hiszen utólag azt lehet kivenni a felvételekből, amit csak akarunk. A Lytro kamerája tehát különböző "rétegeket" rögzít egyszerre, így azt lehet mondani, hogy minden egyes jelenet egyben green screen jelenet is, ez pedig sokkal gyorsabb utómunkát tesz lehetővé, mint korábban.

lytro_1

További csoda, hogy a több perspektíva egyszeri rögzítésének köszönhetően még a kamera mozgását is utánozni lehet vágás, szerkesztés közben, holott a felvételkor az meg sem mozdult. Annyi tehát biztos, hogy a Lytro kamerája valóban új utat nyithat a filmgyártásban, de azt még maga a gyártó is elismeri, hogy bár szeretne iparági sztenderdet teremteni, de odáig hosszú út vezet.

MEGOSZTÁS:
Meshmag