28 évnyi Photoshop 3 percben

Közel három évtized rengeteg idő, főleg egy olyan szoftver esetében, mint a Photoshop. 

Talán nem is gondolnánk, de a Photoshop már közel 30 éve velünk van, és nem véletlenül a legnépszerűbb képmanipuláló szoftver még akkor is, ha vannak ingyenes alternatívái.

1987-ben Thomas Knoll, és testvére, John úgy gondolták, kellene valami olyasmi, ami könnyen, de hatékonyan alkalmazható személyi számítógépeken, ezért megalkották a Display nevű szoftvert, amivel kapcsolatban John remélte, hogy egyszer majd speciális effektekhez is jó lesz. A következő évben megváltoztatták a nevet Photoshopra, és még ugyanezen év végén bemutatták terméküket az Adobe-nak. Ez volt a Photoshop v. 1.0.

Habár a program az évek folyamán rengeteg változáson ment keresztül, akadnak olyan ikonikus eszközök, melyek a kezdetektől jelen vannak, így például az Eyedropper, a Pencil, és az Eraser. A v. 7.0 volt az első olyan verzió, mely már a CS (Creative Suite) nevet viselte, ami minden kreatív Adobe alkalmazásban megtalálható volt. Napjainkban már a CC a menő, ami a Creative Cloudra utal, és világszerte nyolcmillió előfizetőt jelent.

A Photoshop ismertségét nagyon jól példázza, hogy egy ideje már igeként szolgál, és nem feltétlen a termékre utal, tehát amikor valaki azt mondja, hogy photoshoppolva lett egy kép, akkor alapvetően azt érti alatta, hogy belenyúltak, és nem azt, hogy konkrétan az Adobe szoftverével dolgoztak rajta.

Korábban említettük, hogy John Knoll mozifilmek speciális effektjeire is szerette volna használni, de erre nem került sor, ugyanakkor ő maga mégis szép karriert futott be a vizuális effektek területén, mint népszerű, és elismert supervisor. Többek között négy Star Wars film készítésénél is közreműködött.

Forrás: Diyphotography

MEGOSZTÁS:
Meshmag