Martin Parr nyerte a 2017-es Sony World Photography Awards díját

Parr a Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók díját zsebelhette be.

A WPO, vagyis a World Photography Organisation 2008 óta adja át minden évben a World Photography Awards díjait a világ legjobb fotósainak. Az eseményen négy fő kategóriában – tanuló, ifi, nyílt és profi –, azokon belül pedig több alkategóriában osztják ki a különféle elismeréseket. A rendezvényre Londonban, a Somerset House-ban kerül sor a World Photography Festival keretein belül. A díjátadót, amelyre április 20-án kerül sor, a Sony szponzorálja.

Idén többek között a Fotózás Művészetéért Kiemelkedően Hozzájárulók díját is átadták. Ez a több évtizedes szakmai múltra visszatekintő dokumentumfotós, Martin Parrhoz került. A gálával egy időben egy különleges tárlat nyílik a londoni Somerset House-ban. Itt több korai, fekete-fehér Martin Parr kép mellett ismertebb munkáit, könyveit és filmjeit is bemutatják. A tárlat április 21-től május 7-ig lesz látogatható. A Somerset House-ban három termet szentelnek a fotós munkáinak.

A 65. évét idén betöltő fotós több mint 40 éves pályafutást tudhat maga mögött. Az évek során szívesen dolgozta fel az elkényelmesedéshez, a fogyasztói kultúrához és kommunikációhoz kapcsolódó témákat. Az idei már nem az első szakmai elismerése, hiszen csak 2008-ban négy díjat zsebelhetett be. A WPO szakmai zsűrije egyhangúan ítélte oda neki a Fotózás Művészetéért Kiemelkedően Hozzájárulók díját.

Martin Parr munkája a fotográfia minden eddigi korlátját túllépi és rámutat arra, milyen hatalmas kommunikációs erővel bír ez a médium. Művészként Parr egy olyan egyedi vizuális nyelvet hozott létre, amely mélységesen komoly, mindemellett az ehhez társuló humor biztosítja, hogy munkáit világszerte megértsék.

– mondta Scott Grey, a World Photography Organization ügyvezető igazgatója.

Természetesen a díjazott is megszólalt az elismerés kapcsán:

Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy én kaphattam a Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók címet, különösen a korábban díjazott művészek, mint például William Klein vagy William Eggleston munkáit ismerve. Bizalommal tölt el, hogy a World Photography Organisation és a Sony évről évre közösen támogatják a kortárs fotóművészet minden aspektusát nemcsak a kiállításon, de a díjátadón keresztül is.

A Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók korábbi díjazottjai közé tartozik Mary Ellen Mark, Eve Arnold, Bruce Davidson és Elliott Erwitt is.

MEGOSZTÁS:
Meshmag