100 millió dolláros büntetést varrtak a Disney nyakába a dolgozók miatt

A vád szerint a háttér megállapodásként lettek lenyomva a dolgozói bérek. 

A Disney, és vele együtt leányvállalatai (Pixar, Lucasfilm) lett megnevezve főbűnösként, de alperesként szerepel még a DreamWorks Animation, a Sony Pictures Animation, és a 20th Century Foxhoz tartozó Blue Sky Studios is. Így viszont már a Disney 100 milliós büntijével együtt 170 millió dollár forog kockán.

A pert még 2014-ben kezdeményezte Robert Nitsch Jr. mikor a San Joséban lévő kerületi bíróságra besétálva azt mondta, hogy a vizuális effektekkel foglalkozó cégek összefogtak, és közös erővel lenyomták, vagy legalábbis befagyasztották a béreket, amúgy fű alatt.

zootopia
Zootopia/ Disney

A beadvány szerint ez a fajta gyakorlat nem új keletű, hanem a nyolcvanas évekbe nyúlik vissza, amikor a Lucasfilm és a Pixar beleegyezett, hogy eltérő bérezéssel nem szippantják el egymás elől a kiművelt emberfőket. Ekkor egyébként még szó sem volt arról, hogy majd a Disney tulajdonába kerülnek.

A jelenlegi helyzet szerint nagyjából 10.000 embert érint a dolog, de a Disney még nem kommentálta a történteket. A részletes információkért érdemes ellátogatni a Los Angeles Times oldalára, ahol megszólalnak az ügyvédek.

MEGOSZTÁS:
Meshmag