Megjelent a Clarisse 3.6

A Clarisse 2d/3d renderelő legújabb kiadása új outline shadert, és árnyékoló rendszert is kapott.

Az Isotropix elkészült a 2d/3d renderelő legújabb verziójával, már elérhető a Clarisse 3.6. Az újdonságok között új outline shadert, új árnyékoló rendszert és továbbfejlesztett Light Path Expression rendszert is találunk. Emellett most már az ingyenes PLE kiadás vízjelét is el tudjuk tüntetni.

A Clarisse 3.6 új outline shadere akkor lehet nagyon hasznos, ha kifejezetten nem realisztikus formában szeretnénk valamit ábrázolni. Jó példa erre a cell shading technológia alkalmazása vagy a tervrajz-szerű megvalósítás. Az új shader segítségével ezeket már közvetlenül a szoftveren belül megoldhatjuk. Szintén újdonság a Light Patch Expression rendszer továbbfejlesztése. Erre az újonnan megjelent shadow catcher miatt volt szükség, amellyel CG-elemek árnyékvetését szimulálhatjuk a háttér előtt. Ez kifejezetten élőszereplős jelenetek esetében lehet hasznos, mivel jelentősen leegyszerűsíti a munkát.

A felhasználók mostantól egy adott jeleneten belül könnyedén átruházhatják az anyagtulajdonságokat egyik elemről a másikra anélkül, hogy az összes anyagjellemzőt duplikálniuk kellene. Megjelent az Alembic bundle-k támogatása is, vagyis a felhasználók mostantól egyszerű elemként emelhetnek be Alembic archívumokat a Clarisse-be. A bundle-k nem hoznak létre elemeket a szoftverben, így sokat rövidülnek a töltési idők, és a memóriahasználat is csökken. Ugyanakkor egyelőre a sok elemet tartalmazó jelenetek esetében egyelőre még lassú a rendszer.

Apró, de fontos újdonság továbbá, hogy a Clarisse ingyenes, kifejezetten oktatásra szánt PLE kiadása mostantól nem látja el vízjellel a végeredményt. Ehelyett 24 órán belül csak három rendert indíthatunk el, amit egy online jegyrendszerrel oldottak meg. Emellett a render felbontását is korlátozták 1440p-ben. A többi korábbról származó megkötés továbbra is él.

A Clarisse 3.6 Windows 7-től felfelé, RHEL és CentOS 6 Linuxtól felfelé, valamint Mac OS X 10.9-től felfelé érhető el. Aki korábban megvásárolta a szoftvert, annak ingyenes frissítésként érkeztek meg az újdonságok. A frissítés részletes leírását a hivatalos oldalon találjátok.

MEGOSZTÁS:
Meshmag