Megérkezett a V-Ray Next for 3ds Max második bétája

A Chaos Group elkészült a render motor új kiadásának legfrissebb béta verziójával. A V-Ray Next magába foglalja az Nvidia OptiX denoisert és támogatja a volumetrikus renderelést a V-Ray RT GPU-val.

A Chaous Group sűrű időszakot él meg, ugyanis több projektjük is fut egyszerre. Ezek egyike a stúdió saját renderelője, a V-Ray legújabb generációja. Ha a régi számozást néznénk, akkor V-Ray 4.0 lenne a neve, de ezt elhagyva csak V-Ray Next for 3ds Max néven emlegetik a készítők. Ennek érkezett meg a minap a frissített béta változata.

Az új kiadás két legfontosabb újítása is a rendszer egyszerűsödését és hatékonyságának növelését célozza. Ennek értelmében a V-Ray Nextben már helyet kapott az Nvidia által fejlesztett OptiX denoiser, amely a Chaos Group saját technológiájának hivatott alternatívát nyújtani. A fejlesztők mindkét technológiát bent hagyják, mivel mindkettő más szempontból hasznos. A V-Ray eddig használt megoldása sokkal pontosabb eredményt kínál, ugyanakkor erőforrásigénye is nagyobb, valamint lassabb is. Ezzel szemben a gyors, de valamivel pontatlanabb eredmény eléréséhez célszerű az OptiX rendszerét választani. Utóbbi hátránya még, hogy kifejezetten az Nvidia videokártyáihoz van kötve, ellenben a sokkal rugalmasabb eredeti megoldással.

Jelentős fejlesztéseken esett át a V-Ray RT GPU, a V-Ray GPU-alapú interaktív renderelője is. Újdonságként megjelent a volumetrikus renderelés támogatása, valamint a V-Ray Next új adaptív fényeffektje is. A DWA által tömörített OpenEXR fájlok most már támogatják a Cryptomatte-t is.

A V-Ray Next előző bétájában debütált az új VRayMtl2 haj shader, amely az új frissítéssel fontos stabilitási fejlesztéseket kapott. Ennek köszönhetően az átlátszósággal rendelkező haj-effekt számítása is jelentősen felgyorsult. A rendszer a Disney Research által fejlesztett technológiára épül, ezáltal sokkal valóságosabb hajat képes megjeleníteni. Az olyan részleteket, mint a hajszálak melanin-tartalma, külön csúszkákkal lehet szabályozni, de a csillogást is gyorsan és egyszerűen lehet finomítani.

A V-Ray Next for 3ds Max új bétája az előző változatokat használók számára érhető el, ehhez mindössze csatlakozni kell a bétához.

MEGOSZTÁS:
Meshmag