Megérkezett a Pencil+ 4 Mayához

A japán P Softhouse – ismertebb nevén PSOFT – kiadta a Pencil+ eredetileg 3ds Max-exkluzív nem fotorealisztikus rendering plugin 4-es verzióját Mayához.

A japán nyelvű kiadás már előző hónapban megérkezett a fentebb beágyazott demo videóval együtt, de az angol kiadás csak most vált letölthetővé.

Cel-shading eszköz, amit a legnagyobb japán animációs stúdiók is használnak
A Pencil+ 3ds Max verzióját olyan animációs projektekhez használták, mint a Rebuild of Evangelion és a Your Name Makoto Shinkai-tól, illetve újabban már a nyugati stúdiók is alkalmazzák, például a Rooster Teeth a RWBY-hoz.

A Maya verzió kezdetleges változatát a Toei Animation már használta a Mazinger Z: Infinity és a Dragon Ball Super: Broly elkészítéséhez.

A Pencil+ Maya olyan 3D rendereket generál, amik az animációs cel-ek és a tollal, tintával vagy színes ceruzával rajzolt képkockák látványát imitálják. A szoftver több beállítást is kínál az árnyékolás finomhangolásához, például festhetünk a modellre maszkokat az árnyékok helyzetének megállapításához, illetve globálisan is állíthatjuk a fényfoltok formáit.

Az elvárható körvonallal kapcsolatos beállítások mellett, mint a vastagság és annak vibrálása, akár többféle variációt is generálhatunk a körvonalakból, hogy a végeredmény jobban hasonlítson egy papírra rajzolt skiccre. A vonalak vastagságát és áttetszőségét a kamerától való távolságtól függővé is tehetjük, hogy jobban érzékeltessük a perspektívát.

Azt is állíthatjuk, hogy melyik edge-eken keletkezhessenek körvonalak, kezelhetjük az egymásba vágó vonalakat is, és manuálisan is beállíthatunk edge-eket, amiken mindig lennie kell körvonalnak.

A vonalakat kiexportálhatjuk EPS formátumban, vagy egy speciális formátumban is, amit utána szerkeszthetünk az After Effects-ben a PSOFT egyelőre japán-exkluzív Pencil+ 4 Line eszközével.

A végső képeket render elementekre bonthatjuk, így több layerként is exportálhatjuk őket.

A PSOFT-nál tervben van egy áthidaló szoftver készítése is, amivel a beállításokat egységesíthetjük a Maya és 3ds Max verzió között.

A Pencil+ 4 Maya verziója Maya 2015-tel vagy újabb kiadással kompatibilis, és a natív Maya Software renderer-t használja. Körülbelül 535 dollárba kerül.

Több információ a Pencil+ 4 Maya verziójáról a PSOFT weboldalán

MEGOSZTÁS:
Meshmag