A látványos fejlődéshez rengeteget és intenzíven kell gyakorolni. - beszélgetés Jokesz Annával, a Mesharray volt diákjával

Jokesz Anna animáció szakos diplomával a háta mögött döntött úgy, hogy csatlakozik a Messharray 3D Animátor tanfolyamához. Anna emellett tetoválóművész is, aki így igazán kreatív alapokkal vágott bele a képzésbe. Ha kíváncsi vagy rá, hogyan fér meg 3D animáció és a tetoválás egymás mellett, olvasd el a vele készült beszélgetésünket! 

Hogy talált meg a 3D grafika, mióta érdekel? Mikor döntötted el, hogy ezzel szeretnél foglalkozni?

A 3D már egy ideje foglalkoztat, már az egyetemen is próbálkoztam vele, de sajnos ott az egyéb tárgyak mellett nem tudtam komolyabban elmélyülni a témában. Évekkel később érett meg bennem újra a gondolat, hogy mégis érdemes lenne ezzel foglalkozni, sőt, talán erre építeni a jövőmet. 

Hogy találtál rá a Mesharray-re? Miért ezt az iskolát választottad? 

Szerintem akit egy kicsit is érdekel a 3D az biztosan hallott már a Mesharray-ről. Több szaktársam is ezt ajánlotta, akik elvégeztek itt már pár kurzust, de azt hiszem az ő Mesharray tanfolyamokon szerzett tudásuk is elég meggyőző volt számomra.     

Milyen alapokkal vágtál neki a képzésnek?

Az első covid karantén alatt sajnos a szolgáltatások is bezártak, így én is a négy fal közé szorultam, hónapokra. Ekkor kezdtem el Mayás tutorialokat nézni és gyakorolni. Az animáció már adott volt, 2016-ban végeztem animáció szakon az egyetemen, így az alapelvekkel már nagyjából tisztában voltam, ehhez kellett még szoftveres gyakorlati tudást szereznem, erre pedig a Mesharray kurzusait találtam a legalkalmasabbnak. 

Az egyetemen más szoftverrel dolgoztunk, így a Maya készségszintű használatát az alapoktól kezdve kellett megtanulnom. Azt gondolom, hogy a 3D Animátor tanfolyam biztos alapokat adott, de még rengeteg dolgot kell elsajátítanom, hogy haladó szintre jussak és el tudjak helyezkedni a szakmában. 

credit: Jokesz Anna

Hogy tudtad összeegyeztetni a tanfolyamot a többi teendőddel? Mit csináltál még mellette? 

Nem volt egyszerű a munkával összeegyeztetni, de a tanfolyam rövidsége miatt meg tudtam oldani, hétvégente pedig kényelmesen tudtam készülni az órákra. A tanfolyam mellett dolgoztam és nyelvet is tanultam, jelenleg egy középfokú nyelvvizsgára készülök a mester diplomám megszerzéséhez. 

Milyennek találtad az órákat? Teljesen online zajlott az oktatás, ez könnyebbséget jelentett vagy nehezítette a tanulást?

Az órák nagyon intenzívek voltak, gyorsan haladtunk, ezért szerintem előny volt, hogy előtte már nagyjából megismerkedtem a Maya kezelőfelületével, mert így az órákon már sokkal könnyebben tudtam tartani az ütemet. 

Az online oktatással kapcsolatban viszonylag szerencsés helyzetben voltam, mert az otthoni asztali gépem alkalmas komolyabb 3D-s játékok és programok futtatására is, így számomra kényelmes volt, hogy otthon tudtam tanulni és gyakorolni. 

Viszont így nyilván az oktatónak sokkal nehezebb követnie, hogy ki mennyire tud haladni az órán, kicsit körülményesebb személyes visszajelzést adnia a tanulók munkájára, mint offline a tanteremben. Én ugyanakkor az offline oktatást preferálom, sokkal személyesebb, könnyebb segítséget kérni, illetve kapcsolatépítés szempontjából is előnyösebb, mint az online oktatás.

A 3D Animátor volt az első 3D tanfolyamod?

Igen, ez volt az első tanfolyamom a Mesharray-nél. Az egyetemen volt ugyan 3D oktatás, de más szoftverrel és nem animáció-specifikus, így mindenképp szükségem volt egy kiegészítő képzésre.

credit: Jokesz Anna

Milyennek találtad az oktatód?

Szabó Dani nagyon lelkiismeretesen adta át a szükséges tudást, türelmesen elmagyarázta, ha valami nem ment, illetve szakmai tanácsokat is adott a jövőre nézve.

Kötöttél hasznos ismeretségeket a tanfolyam ideje alatt? 

Mindenképp, mindig érdekes az "osztálytársak" fejlődését is figyelni, illetve több szem többet lát alapon megosztani velük a saját készülő munkákat és meghallgatni a véleményüket. Sajnos a tanfolyam rövidsége és az online oktatás miatt kevesebb lehetőség volt a barátkozásra és a kapcsolatépítésre.

Mi volt a legfontosabb dolog, amit a tanfolyamon tanultál?

Az, hogy a látványos fejlődéshez rengeteget és intenzíven kell gyakorolni. 

Jelenleg mivel foglalkozol?

Tetoválóként dolgozom Budapesten, így a grafikai munkák nem állnak tőlem távol. 

A 3D animáció és a tetoválás elsőre nem tűnik túl közeli területnek, bár mind a kettő a kreatív iparban mozog. Tetoválóként mi számodra a fontos és mit szeretsz leginkább ebben a szakmában? 

Szerintem a tetoválás is beilleszthető a kreatív szakmák közé, ez esetben a legfőbb cél nyilván a vendég elégedettsége, hiszen a művet egy életen át viselni fogja, ezért törekszem rá, hogy a vendég elképzelései szerint készüljön el az "alkotás", ugyanakkor valahol képviseljen engem és a stílusomat is. Én akkor vagyok a legelégedettebb, ha a vendéggel közösen vagyunk büszkék az új tetoválásra. 

Szeretem a munkámban, hogy pörgős, soha nem unatkozunk és sok új embert ismerhetünk meg, kihívásnak pedig ugyanezeket sorolnám fel. 

Tervezel még 3D képzéseket végezni?

Alapvetően elég sok minden érdekel, ezért valószínűleg fogok még képzéseket elvégezni, mert azt vallom, hogy minden megtanult dolog ad valami újat az ember személyiségéhez. 

Tapasztalataid alapján milyenek pályakezdőként az elhelyezkedési lehetőségek? 

Sajnos erre a kérdésre egyelőre nincs rálátásom, de remélem, hogy a közeljövőben tudok majd nyilatkozni erről is.

Szerinted kiknek való a 3D grafika? Van valami  tanácsod azoknak, akik erre a pályára készülnek?

Mivel jelenleg még magam is csak készülök a pályára, ezért én is nagyon szívesen fogadom tanácsokat. 

Annához hasonlóan téged is érdekel a 3D animáció világa? Szívesen kipróbálnád magad ebben az izgalmas szakmában, de még nem tudod, merre indulj?

Kattints, és tudj meg többet a Mesharray 3D Animátor tanfolyamáról!

Meshmag