Open Image Denoise: open-source Intel denoiser

Az Intel feltöltötte az Open Image Denoise CPU alapú denoising rendszer source kódját GitHub-ra. A szoftver az NVIDIA GPU alapú OptiX denoising technológiájához hasonlóan machine learning technikákat használ a renderelt képek zajmentesítésének felgyorsítására.

AI által vezérelt, CPU alapú, hardverfüggetlen denoiser
Az Open Image Denoise-t először a Siggraph 2018-on jelentették be, mint magas teljesítményű, magas minőségű denoisert a ray tracing-gel renderelt képek zajmentesítésére.

A szoftverrel eltüntethető a Monte Carlo rendering technikák, például a path tracing által generált zaj, ami széles körben jelen van a modern produkciós technikákban.

Az Open Image Denoise az Intel Rendering Framework része, amibe az Embree ray tracing kernel library és az OSPRay open-source ray tracing renderer is tartozik; viszont a denoiser ezek közül egyik szoftvertől sem függ.

Az MKL-DNN-re, az Intel Math Kernel Library for Deep Neural Networks-re viszont épít, ami azt jelenti, hogy úgy, ahogy az OptiX is, ez a denoiser is AI technikákkal gyorsítja a zajmentesítést.

Az OptiX-szal ellentétben viszont az Open Image Denoise nem függ a hardvertől: Intel 64-es CPU-kra tervezték, de minden azzal kompatibilis architektúrán fut – bár arról még nincs hír, hogy hogyan teljesít AMD processzorokon.

Az Intel eredeti demója az Open Image Denoise-t a Moana sziget data seten mutatta be: ezt a több milliárd objektumot tartalmazó scene-t a Disney tavaly ingyenesen elérhetővé tette.

A szoftver képességeit jóval egyszerűbb példákon keresztül is megtekinthetjük az Intel weboldalán a galériában, ahol Lumberyard, Crytek és Evermotion teszt scene-ekre eresztették rá a denoiser-t.

Ez a BlenderArtists.org-os thread pedig több autós és belsőépítészeti példát tartalmaz, ami arra enged következtetni, hogy a szoftver jobban működik, mint a Blenderbe beépített alap denoiser.

Az Open Image Denoise 64 bites Windows-ra, Linuxra és Mac OS X-re érhető el Apache 2.0 licensz alatt. A futtatásához legalább SSE4.2 támogatással rendelkező CPU szükséges.

A source kód és már compile-olt buildek is letölthetőek.

Több információ és letöltési linkek az Intel weboldalán

MEGOSZTÁS:
Meshmag