Filmes utómunka mesterfokon – mivel is foglalkozik egy VFX szakember?

Egyes filmek értékeléseit olvasva elképzelhető, hogy találkoztál már a következő mondattal: „A vizuális effektek egyszerűen fantasztikusak voltak.” Joggal merülhet fel benned a kérdés, hogy egész pontosan mik is azok a vizuális effektek, mi a céljuk és kik azok a szakemberek, akik a kivitelezésükért felelnek?

A VFX jelentése és haszna

A vizuális effekteket az angol nyelvű megfelelőből rövidítve leginkább VFX-ként szokás emlegetni, így a továbbiakban így fogunk rájuk hivatkozni. A képi világ módosítását, továbbfejlesztését magába foglaló folyamatokat értjük alatta, amelyek rögzítése a forgatás során túlságosan veszélyes, költséges vagy kivitelezhetetlen lenne.

A munka oroszlánrésze tehát a felvétel után történik, és a célja egyértelműen a vizuális élmény magasabb szintre emelése.

Egy VFX szakember feladatai

Egy VFX szakember filmek, videójátékok és televíziós műsorok látványának fejlesztésén dolgozik, animációkat és speciális effekteket alkalmazva. A maximális vizuális minőség biztosítása érdekében a munka során a különböző szakterületek szoros együttműködése szükséges. Emellett pedig, a minőségi produktumhoz a kreativitás és a megfelelő szoftver használata is elengedhetetlen.

Ritka, hogy két VFX szakember pontosan ugyanazt a munkát csinálná, hiszen minden egyes projekt egyedi megvalósítást igényel. A munkakör leggyakrabban a következő feladatok kombinációjából tevődik össze:

  • Mozgó grafikák és animációk készítése: a létrehozott animációk és grafikák új szintre emelik a képi megjelenítést.
  • Vizuális effektek létrehozása: részecskék, animációk, különféle anyagok stb. segítségével.
  • Kamera, fények és mikrofon kezelése: szintén feladat lehet a kamerák működtetése, a fényhatások javítása és a tökéletes hangminőség biztosítása.
  • Együttműködés a mérnökökkel és tervezőkkel: a célul kitűzött magas minőség eléréséhez csapatban is tudni kell dolgozni. A legjobb minőség érdekében szükséges ezekről a területekről is szakembereket bevonni.
  • A projekt költségkereten belül tartása: előfordul, hogy folyamatosan szem előtt kell tartani a rendelkezésre álló pénzösszeget és szükség esetén költséghatékonyabb alternatívát kell alkalmazni.

Egy jó VFX szakember otthonosan mozog a grafikai programok használatában, folyamatosan képzi magát, érdekli a videókészítés és szerkesztés, emellett pedig kreatív látásmóddal rendelkezik. Ha mindezek mellett ügyesen is tud kommunikálni a csapattagokkal és képes tartani a határidőket, akkor nem kell attól tartania, hogy hiányt fog szenvedni megbízásokból.

A videójátékok és filmek kapcsán megfigyelhető fokozódó igény következtében a VFX szakemberek iránti keresletre is növekvő tendencia prognosztizálható a következő 8-10 évben. Értékes tudásról beszélünk tehát, amely biztos megélhetést kínál leendő, szakértő művelőinek.

MEGOSZTÁS:
Meshmag