Szeretnéd beleásni magad a film-utómunka világába? Így indulj el!

Egy korábbi cikkünkben már górcső alá vettük, hogy mi is tulajdonképpen a film-utómunka, milyen munkafázisai vannak és kik azok a szakemberek, akik ezekkel foglalkoznak. Mostani cikkünkben arról olvashatsz, hol és mit érdemes tanulni ahhoz, ha ezen az izgalmas és kreatív területen szeretnél a jövőben elhelyezkedni.

Neked való?

Az utómunkának rengeteg területe van. Ide tartozik minden, ami a vágással, hangokkal, fényekkel, színekkel, vizuális effektekkel, animációkkal kapcsolatos. Ha Te is azok közé tartozol, akik a félelmetes szörny helyett a zseniális 3D animációt látják meg példáu al Godzillában, ideje fontolóra venned, hogy a filmipar szerteágazó útjaira lépj!

Hol tanulhatsz filmes utómunkát?

Jelenleg Magyarországon viszonylag limitált a kínálat a képzések tekintetében. Felsőfokú oktatás keretein belül kevés a kifejezetten olyan alap- vagy mesterszak, amely bármely utómunka-fázist helyezné a középpontba. Vannak azonban különböző szakok, ahol a tematika része ez is, ezekben az oktatási intézményekben tehát átfogó ismeretekre tehetsz szert.

Néhány hazai egyetem azonban indít olyan iskolarendszeren kívüli tanfolyamokat, továbbképzéseket, amelyek a filmgyártás különböző szakaszainak megismertetéséből állnak. Ezek a képzések általában kifejezetten gyakorlat-orientáltak.

Ha a filmes utómunka területén képeznéd magad, és piacképes tudást szeretnél elsajátítani, ezt nem csak egyetemi, vagy OKJ-s képzlseken teheted meg. Ha részletesen olvasnál a különböző képzési típusokról, olvasd el korábbi írásunkat.

 Mesharray-nél találhatsz a filmes utómunka különböző részeire fókuszáló képzéseket. Az iskola kifejezetten gyakorlatias, nemzetközi szinten is versenyképes ismereteket ad át diákjainak. A tanfolyamokról egy kicsit lejjebb görgetve további részleteket is megtudhatsz. 

A végleges döntés meghozatala előtt kiváló ötlet az is, ha kicsit belekóstolsz a mindenki számára ingyenes és nyitott, zömében angol nyelvű online kurzusok világába. Ma már szerencsére nagyon sok ilyen oldalt találhatsz, telis tele izgalmas, akár a filmes utómunkálatokkal is kapcsolatos, elméleti képzésekkel. Érdemes tehát ezek között is böngészned, belehallgatnod, jegyzetelned – ez később segíthet a választásban is.

Film-utómunka képzések a Mesharray-nél.

A Mesharray-nél ugyan kiemelten fontos a megfelelő elméleti képzés, de a film-utómunka kapcsán a gyakorlat megszerzése a legfontosabb, így minden képzést úgy alakítottak ki, hogy a lehető legnagyobb részben a megtanultak kipróbálásán legyen a hangsúly. Az iskolában végzett hallgatók sikersztorijai alapján te is betekintést nyerhetsz abba, miként is zajlik a képzések során az élet, illetve, hogyan helyezkedhetsz el később a munkaerőpiacon. És akkor most lássuk a konkrét képzéseket:

Short Film Maker

Filmkészítés az elejétől az utómunkákig: ezen a képzésen minden munkafolyamatot megismerhetsz a vizuális sztorimeséléssel kapcsolatban: montázs, kamerakezelés, plánok, hangok, fények, utómunka, vágás – tehát minden, ami film. A képzésen a gyakorlaton és a hatékony munkavégzésen van a hangsúly. A tanfolyam elvégzése után képessé válsz a filmes formanyelv tudatos alkalmazására, önálló vizuális történetek elmesélésére. A képzés során akár 2-3 önálló kisfilmet is elkészíthetsz.

Autodesk Maya Generalist

Ezen a képzésen széles ismereteket szerezhetsz a 3D szakma részletéről, a film-utómunka egyik alap programján, az Autodesk Maya-n keresztül. Tanfolyamon megismerkedsz a 3D modellezéssel, textúrázással, UV-zással egyszerűbb animációk készítésével, a bevilágítással, shadeléssel, rendereléssel és az asset menedzsmenttel kapcsolatos tudnivalókkal, amelyek mind fontos részei az utómunkának. A képzés ideális folytatása az Autodesk Maya Character Modeling TD tanfolyam.

MEGOSZTÁS:
Meshmag