Felvételi előtt - Továbbtanulás alternatívák: van élet az egyetemen kívül?

Ha épp azon gondolkozol, merre tanulj tovább, jó eséllyel először valamelyik egyetem jut az eszedbe. De kár lenne a lehetőségeidet leszűkíteni! Talán nem is gondolnád, de vannak lehetőségeid az egyetemen kívül is!

Nem csoda, hogy a továbbtanulásra gondolva először az egyetemek, főiskolák jutnak eszedbe, hiszen leggyakrabban ezekről hallasz.

De tudtad, hogy nem csak ez az út áll előtted?

Számtalan izgalmas szakmát tanulhatsz meg a felsőoktatási rendszeren kívül is, ráadásul nem korlátozódnak a lehetőségeid az induló képzésekre, gyakorlatilag bármit tanulhatsz!

Mivel ez a döntés nem könnyű, szeretnénk segíteni neked azzal, hogy összeszedjük a legfontosabb tudnivalókat a választási lehetőségekről.

Lássuk, milyen alternatívákból válogathatsz, ha nem ragadsz le az egyetemeknél. Most mutatunk neked 3 lehetőséget, melyekből kedvedre válogathatsz:

1. Tanulhatsz OKJ-s képzésekben, közvetlenül a középiskola befejezése után

Államilag is elismert szakmát a felsőoktatási rendszeren kívül az Országos Képzési Jegyzékben szereplő képzéseken szerezhetsz.

Érdemes alaposan utánanézned, ha ezt a képzési formát választod, hiszen léteznek fizetős és államilag támogatott tanfolyamok is. Az állam jelenleg két OKJ-s szakma megszerzését támogatja életkortól függetlenül, de gyakran előfordul, hogy a képző intézmények a második képzés esetén az esti, vagy a levelező oktatás irányába terelik a jelentkezőket.

Ugyanis az OKJ-s képzések esetén is létezik a nappali mellett esti, és levelező képzés is, így ha ez lesz az első OKJ-s szakmád, biztosan hozzá tudod igazítani az életritmusodhoz a tanulást.

Nem elhanyagolható kérdés az sem, hogy meddig tart egy ilyen tanfolyam.

Az OKJ-s tanfolyamok változó időtartamúak lehetnek, a választott szakmától függően léteznek 1, 2, sőt 3 éves képzések is. Gyakoriak az érettségire épülő képzések, de vannak olyanok is, amelyeket csak meglévő diploma után lehet elkezdeni, ezért erre is érdemes figyelned, amikor keresgélsz.

Fontos tudnod ezekről, hogy ahhoz, hogy szakmát szerezz, nem elég bejárnod az órákra, le kell tenned a képzés végén az OKJ vizsgát is, így szerezhetsz államilag elismert bizonyítványt.

Az ingyenes és a fizetős tanfolyamok esetében is igazán széles a választék, idegenforgalmi, művészeti, de akár mezőgazdasági vagy gépészeti képzések közül válogathatsz.

Ha a képzési jegyzékben mégsem találnád meg a számodra szimpatikus tanfolyamot, akkor se ess kétségbe, van más választási lehetőséged is.

2. Elvégezhetsz tanfolyamokat távoktatásban, online képzésekre jelentkezhetsz

Ha a középiskola után azonnal dolgozni kezdenél, és nem fér bele egy nappali tanfolyam, akkor is van lehetőséged arra, hogy képezd magad. Ma már rengeteg online tanfolyamot találhatsz a neten a lakberendezéstől a pályázatírásig.

Ezek előnye a rugalmasság, mert pontosan akkor tanulhatsz, amikor időd és energiád engedi, azonban lehetnek hátulütői is.

Mire figyelj oda, ha távoktatásban gondolkozol?

Mindenképpen győződj meg róla, hogy az online képzés megfelelő tudást ad neked ahhoz, hogy később elhelyezkedhess az újonnan szerzett ismereteiddel.

Nagyon jó előjel, ha az online képzést egy olyan szakértő hirdette meg, aki ismert, sőt elismert az adott területen.
Gyakorlati tapasztalatait át tudja adni neked távoktatásban is, ez biztosan nem lehet akadály. Az is jó jel, ha a képzést olyan intézmény jegyzi, akik ismertek az oktatás piacán.

Ha azonban semmilyen szakmai előéletet, referenciát nem találsz a képzés meghirdetőjéről, ugyanakkor borsos árat kér a tanfolyamért, akkor óvakodj!

Ha fontos neked, hogy államilag elismert bizonyítványod legyen, akkor ez a képzési forma jó eséllyel nem jöhet számításba, ha azonban a gyakorlati, piacképes tudás a célod, akkor akár ez a lehetőség, akár a soron következő is jó választás lehet számodra.

3. Izgalmas szakmát szerezhetsz nem OKJ-s szakképzésekben

Miután már beszéltünk az OKJ-s képzésekről, vajon miért hoztuk alternatívaként a nem OKJ-s képzéseket?

Azért, mert a nem OKj-s képzések egyre fontosabb szerepet kapnak a továbbtanulásban.

Manapság ugyanis gyakran találkozhattál azzal a jelenséggel, hogy az igazán piacképes szakmákat nem az egyetemeken vagy OKJ-s képzéseken oktatják. Ha például lakberendező, programozó, grafikus vagy stylist lennél, akkor szinte biztos, hogy nem a hagyományos képzésekben szerezheted meg a neked való tudást.

Ezek a képzések általában fizetősek, ugyanakkor jóval kevesebb a megkötés, mint egy OKJ-s képzés esetében.

Ráadásul nagyon jó alapot adhatnak a későbbi karrieredhez, mivel olyan gyakorlati tudást kaphatsz, ami már az első munkanapodtól kezdve hasznos és értékes lesz.

A képzések hossza változó, lehetnek néhány hónaposak, de akár néhány félévesek is. A szakma műveléséhez szükséges tudást sűrítve kapod meg, és jó esetben kiegészül az elmélet gyakorlati képzéssel is, amely során kipróbálhatod magad.

Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor választhatsz olyan képző intézményt, ahol egy-egy tanfolyamot nem egyetlen szakértő, hanem egy egész tanári kar tart. Ez azért lehet nagyon előnyös, mert mindenki a saját tudása legjavát adja neked.

A nem OKJ-s képzések esetén kis keresgélést követően számos tanfolyamot, képzést és iskolát találhatsz, de a legjobban akkor jársz, ezeknek egyesével alaposan utánanézel, mielőtt választasz.

A Mesharray is egy komplett tanári karral vár, és izgalmas, gyakorlatorientált képzéseket kínál 3D grafika, játékfejlesztés és vizuális effekt terén. Ha a fenti három lehetőség közül a nem OKJ-s szakképzések a legszimpatikusabbak számodra, mindenképp érdemes átfutnod a képzéseinket.

Bármelyik lehetőség mellett is döntesz, ne feledd, van élet az egyetemen kívül is!

MEGOSZTÁS:
Meshmag