Goog3D: Google keresés Sketchfab modellekkel

Sylvain Zimmer elkészítette a Goog3D-t – ez egy kísérleti weboldal, ami összegyúrja a Google keresést Sketchfab modellekkel.

A sima Google keresési eredmények mellett ez a kereső a keresési kulcsszóhoz illeszkedő Sketchfab (online 3D modell megosztó szolgáltatás) modelleket is megjeleníti.

Google keresés, de a találatok 3D-ben is megtekinthetőek
Első ránézésre a Goog3D pontosan olyan, mint a sima Google, leszámítva a sárga csíkot, ami jelzi, hogy kísérleti technológiáról van szó, aminek a source kódja GitHub-on elérhető.

A keresésre is nagyon hasonlóan reagál a motor, mint a sima Google: a találatok listában jelennek meg, nincs benne semmi különös. Az oldal jobb fele viszont, ahol a Wikipedia találat jelenik meg, egy Sketchfab nézőkét is tartalmaz, ahol automatikusan egy releváns 3D modell jelenik meg.

A megjelenítőben a Sketchfaben megszokott opciók találhatóak: forgatás, nagyítás, megjelenítési beállítások.

Kicsit kiszámíthatatlan, de szórakoztató
A keresési kulcsszónak rendelkeznie kell Wikipedia bejegyzéssel ahhoz, hogy bármilyen modell megjelenjen, és mivel a Sketchfab keresés pedig csak a modell címe alapján működik, meglehetősen furcsa dolgok tudnak megjelenni időnként, de a weboldal ettől függetlenül egy szórakoztató kis kísérlet.

A Sketcfab CEO-ja, Alban Denoyel szerint a Goog3D egyelőre még nagyon egyszerű, de érdekes koncepciója a 3D modellek keresésbe való integrálásának.

Zimmer – a Pricing Assistant e-commerce szolgáltatás CTO-ja és alapítója, és a Sketchfab egyik befektetője – korábban a Volupedia-t alkotta meg, ami, hasonlóan a Goog3D-hez, Sketchfab modelleket kever a Wikipedia oldalakba.

A Goog3D weboldal kipróbálása

MEGOSZTÁS:
Meshmag