Itt a Fusion 16 Studio bétája

A Blackmagic Design kiadta a Fusion 16 Studiot. A compositing szoftver publikus béta verziója a NAB 2019-en került kiadásra a DaVinci Resolve 16 bétájával egy időben.

A frissítés a DaVinci Resolve-ba integrált Fusion verzió újdonságait ültette át a standalone applikációba, és lehetővé tette a Fusion Studio futtatását a DaVinci Resolve hardver dongle-ok által.

A Fusion régi, ingyenes verziója viszont már nem érhető el, csak a Resolve ingyenes kiadása.

Új UI, több GPU támogatás, jobb memory management
Bár a neve nem erre utal, a Fusion 16 Studio valójában a Fusion 9 Studio folytatása – a nagy ugrás valószínűleg azért történt, hogy hozzáigazítsák a verziószámot a DaVinci Resolve-éhoz.

A Blackmagic Design elmondása szerint ez eddig a legnagyobb frissítés a Fusion történetében. A frissítés átülteti azokat az újdonságokat a standalone szoftverbe, amiket a Fusion a DaVinci Resolve 15 részeként kapott. Ez a modern user interface mellett nagyrészt a GPU gyorsítást jelenti.

Már minden 3D művelet GPU gyorsított, az olyan funkciók mellett, mint a time effektek, dissolve-ok, vector motion blur és stereoscopic 3D, vagy a color eszközök.

A GPU processing már támogatja az NVIDIA CUDA és az Apple Metal API-ját az OpenCL mellett – ezzel a teljesítmény az NVIDIA és az Apple hardverein is nőtt.

A régebbi OpenCL add-onokat viszont újra kell majd írni, hogy működjenek az új architektúrán.

Emellett sima teljesítménybeli javítások is érkeztek – például a planar és camera tracking, és a mask műveletek gyorsultak fel – és a memory management is javult.

Megszűnt a régi, standalone kiadás, de a toolok elérhetőek a Resolve-hoz
A szoftver régi, ingyenes verziója, ami maximum UHD-s anyagokat fogadott be, megszűnt; de a tooljainak nagy része az ingyenes DaVinci Resolve részeként elérhető. A két kiadás összehasonlítása itt tekinthető meg.

A DaVinci Resolve 15 hardver dongle-je által már futtatható a Fusion Studio is.

A Fusion 16 Studio bétában érhető el Windows-ra, Linuxra és Mac OS X-re. Egy új licensz 299 dollárba kerül.

A Fusion 16 Studio újdonságainak teljes listája az online changelog-ban

A Fusion Studio weboldala

MEGOSZTÁS:
Meshmag