Bemutatkozik az Adobe Fresco

Az Adobe bemutatta a Fresco-t: a cég legújabb digitális rajzoló- és festőprogramját iPad-ra és egyéb mobileszközökre.

Az applikáció, ami jelenleg zárt bétában van, AI alapú természetes festési effekteket kombinál vektoros brush-okkal, amik segítségével sokrétű illusztrációk és koncepciós rajzok készíthetőek.

AI alapú természetes festési effektek vektoros eszközökkel
A Fresco-t még tavaly jelentették be az Adobe MAX keretei között, ahol egyébként a Photoshop CC iPad verzióját is közzétették. A szoftver akkor még Project Gemini néven futott.

A Fresco a Photoshop brush engine-jét kombinálja új, természetes hatású effektekkel. A Live Brushes rendszer a Sensei-ből táplálkozik: ez az Adobe machine learning rendszere, aminek segítségével a szoftver képes a valós olaj- és vízfestékek tulajdonságait szimulálni.

Az Adobe elmondása szerint az új applikáció élethűen rekreálja a pigmentek és a papír közt lezajló organikus interakciókat, visszaadva a felület textúráját, illetve a festékek keveredését és száradását is.

A demóban mutatott funkcionalitás olyan, mintha a Corel Paintert megspékelték volna az Expresii és az Escape Motions Rebelle tulajdonságaival. Ezek mellett viszont a Fresco vektoros eszközöket is tartalmaz – vagy legalább is vektoros brushokat –, amikkel tiszta, éles és a végtelenségig nagyítható vonalak és formák készíthetőek.

A bemutatóvideón látható interfész a Photoshop leegyszerűsített változatát idézi: layerek, layer blending és maszkolási opciók láthatóak rajta.

Az Adobe megosztotta, hogy a fájlokat PDF, PSD és PNG formátumban lehet majd exportálni.

A természetes festékek és a hagyományos digitális design és képszerkesztő funkciók kombinációjával a Fresco akár harcba is szállhat a Savage Interactive népszerű iPad-os festőszoftverével, a Procreate-tel.

A szoftver ára, gépigénye és kiadási dátuma egyelőre még nem ismert. Az applikáció először iPad-ra fog megjelenni, később pedig más érintőképernyős és stylus-szal működő eszközökre is elérhető lesz.

A zárt bétára itt lehet jelentkezni.

Több információ a Fresco-ról az Adobe blogján

Az Adobe Fresco termékoldala

MEGOSZTÁS:
Meshmag