A Lenovo bemutatta a világ első Threadripper Pro munkaállomását

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

A Lenovo bemutatta a ThinkStation P620-at, a „világ első AMD Ryzen Threadripper Pro munkaállomását”.

A rendszer a P720 és a P920 között a ThinkStation P-Series csúcsán helyezkedik el. Együttműködésük keretein belül, az AMD Threadripper Pro processzorok önállóan nem kerülnek kereskedelmi forgalomba, használatukhoz meg kell vásárolnunk a Lenovo komplett munkaállomását.

A négy új processzort a dual Intel Xeon rendszerek riválisaiként is emlegetik.

Szeptemberben érkezik a Lenovo ThinkStation P620, melyet elsősorban grafikusoknak és mérnököknek szánnak, mivel - listaáron 4599 dollárért -ez lesz a világ első '4. generációs PCIe' workstation-je.

Miben különböznek az új Threadripper Pro CPU-k más Threadripper processzoroktól?

A Thinkstation P620 melletti legfontosabb érv, hogy kizárólag annak megvásárlásával használhatjuk a tegnap bejelentett AMD Threadripper Pro CPU-kat.

Azon cégeknek, melyek érdekeltek a nagy-teljesítményű munkaállomásokban, az új processzorok alternatívát kínálnak a szerver processzorokhoz, például az AMD saját EPYC-termékcsaládjához.

A PCIe 4.0 támogatása mellett hálózatmegfigyelési és biztonsági funkciókat is kaptunk, amelyek a meglévő Threadripper chipeken nem érhetők el, beleértve a rendszermemória titkosítását is.

A fenti táblázatban láthatók a legfontosabb specifikációk: a processzorokról, valamint a piaci helyzetükről részletes áttekintést az AnandTech oldalán olvashatsz.

Egyenlőre csak a ThinkStation P620 megvásárlásával érhető el

Társaitól, az AMD harmadik generációs Threadripper processzoroktól eltérően, a Threadripper pro procik nem kerülnek közvetlen értékesítésre, csak olyan gyártók számára lesz elérhető, mint például a Lenovo.

Noha a Lenovo csak korlátozott ideig élvezheti a kizárólagosságot, az AMD szerint a rivális gyártók jövőbeli munkaállomásai valószínűleg nem kínálnak majd jelentős új funkciókat.

A Lenovo sajtótájékoztatóján Andy Parma, az AMD egyik szegmensének igazgatója megjegyezte, hogy nincs sok értelme megvárni a jövőbeni termékkínálatot.

Az AMD benchmark eredményei mutatják az új Threadripper Pro 3995WX teljesítményét, összehasonlítva a kettős Intel Xeon Platinum 8280 CPU-kkal olyan DCC alkalmazásokban, mint a Blender, a Maya és az UE4.

A Threadripper Pro procik teljesítménye DCC alkamazásokban

A Threadripper hasonlóan a Threadripper Pro CPU-k is kombinálják a magas magszámot a boost-olt órajellel, növelve a teljesítményt a mind a nagy processzor igényű feladatoknál - például renderelés esetén- mind az alacsony processzor igényű DCC alkalmazásoknál.

Noha az árak még nem nyilvánosak- lehetetlenné téve az ár-érték összehasonlítást- a cég azt állítja, hogy a CPU-k olcsóbbak, mint a dual Intel Xeon processzorok.

Az AMD saját benchmark tesztjei mutatják a 64 magos Threadripper Pro 3995WX felülmúlja a dual 28 magos, 10.000 dolláros Intel Xeon Platinum 8280 CPU-t számos 3D-s alkalmazásban.

Ide tartozik a Blender és a Maya, olyan renderelők, mint az Arnold, a Corona Renderer, a KeyShot és a V-Ray, valamint egyéb kulcsfontosságú DCC tool-ok, mint például a After Effects és a Premiere Pro.

A Threadripper 3990-et (mely szintén 64 maggal és hasonló órajellel büszkélkedik) bemutató cikkünkben részleteztük a processzor más alkalmazásokban nyújtott teljesítményét.

Egyéb ThinkStation P620 specifikációk: PCIe 4.0 támogatás up to Nvidia Quadro RTX 8000 GPU

A ThinkStation P620 fontos része a PCIe Gen 4 támogatása.

A rendszer 8 darab PCIe 4.0 foglalattal kedveskedik nekünk: négy x16 és négy x8 slotot kapunk.

A PCIe 4.0 nagyobb adatátvitelt biztosít az alaplap és a csatlakoztatott eszközök (például GPU és SSD) között, mint a professzionális munkaállomásokon jelenleg alkalmazott PCIe 3.0 bővítőhelyek.

Egyéb specifikációk: 1TB-nyi 3200MHz DDR4 RAM, 20TB merevlemez 6 külön meghajtóra felosztva, illetve egy dupla Nvidia Quadro RTX 8000 GPU páros.

A P620 ugyanazt a 33L ventillátorral hűtött házat kapta, amit a ThinkStation P520 társa, illetve kapott még egy 10 Gigabit-es Ethernet portot, 10 USB portot (2 x USB 3.2 Type C, 6 x USB 3.2 Type A, 2 x USB 2.0 Type A), továbbá egy standart audió portot.

Egy olyan munkaállomás esetén, mely nagyobb stúdióknak lett szánva, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni még a legalapabb konfigurációk esetén is: AMD Threadripper Pro 3945WX CPU-val, 16 GB RAM-mal, 256 GB M.2 SSD-vel és egy Nvidia Quadro P620 GPU-val, az ár 4599 dollár.

Ár és elérhetőség

A Lenovo ThinkStation P620 munkaállomása várhatóan 2020 szeptemberében lesz elérhető, legkevesebb 4599 dolláros áron. Magasabb szintű konfigurációk esetén ez az ár jelentősen megnövekszik majd.

Az AMD Threadripper Pro 3995WX, 3975WX, 3955WX és 3945WX CPU-k csak az OEM partnerek számára lesznek elérhetőek, egyenlőre közülük is csak a Lenovonak. Az AMD nem jelentette be a CPU-k árait a nyilvánosság számára.

További információ a ThinkStation P620-ról a Lenovo weboldalán

További információ az új Threadripper Pro CPU-król az AMD weboldalán.

MEGOSZTÁS:
Meshmag