Adobe Photoshop iPad 1.6-hoz

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

A mobil eszközökön, valamint táblagépeken való használat érdekében az Adobe újragondolta képszerkesztő és digitális festőszoftverét, így jelent meg a Photoshop for iPad.

Az iOS alkalmazás magába foglalja az érintőképernyőre adaptált Photoshop funkciók alapkészletét. Az app csak előfizetéses alapon elérhető, az Adobe Creative Cloud csomagjain belül, vagy alkalmazáson belüli vásárlással.

Az új verziót az Adobe MAX 2019-en jelentették be, az After Effects 17.0, a Character Animator 3.0, a Dimension 3.0, a Photoshop 21.0, a Premiere Pro 14.0, valamint az Aero mellett.

"Valódi" Photoshop mobil eszközökre adaptálva

A Photoshop for iPad - amelyet előzőleg az Adobe MAX-en jelentettek be - ugyanazon kódbázisra épül, mint a Photoshop asztali kiadása, ellentétben más korábbi Adobe alkalmazásokkal, például a Photoshop Express-el.

Az Adobe célja, hogy asztali és a mobil eszközökre szánt verzióval is azonos eredményeket produkálhassunk, valamint hogy továbbra is tudjunk fájlokat megosztani, akár olyan standard formátumokban mint PSD, TIFF, JPG, PNG, akár az új felhőrendszeren keresztül.

A jelenlegi verzió korlátozott számban tartalmazza a Photoshop funkcióit: az Adobe nyilatkozata alapján az kezdetleges kiadás „a kompozitra, az alapvető retusálásra és a maszkolásra összpontosít”.

Az érintőképernyőre adaptált alapfunkciók mellett az 1.0 verzió tartalmaz pár kijelölési módot, valamint olyan layercsoportokat, melyek támogatják a maszkolást és a blending módot.

A frissítésekkel sok kulcsfontosságú funkció várható

Az Adobe hivatalos felhasználói fórumán a reakciók meglehetősen langyosak voltak, az egyik posztoló „hatalmas csalódásnak” nevezte a kiadást.

A felhasználók különösen kiemelték a RAW-képek támogatásának, a görbék beállításainak, valamint az egyedi ecsetek használatának hiányát, ezeket a munka komoly akadályaiként említették.

Az Adobe saját blogbejegyzésében az 1.0 kiadást csak a "kezdetnek" nevezi, s „ahogy többet megtudnak arról, hogy az ügyfelek hogyan használják a Photoshopot mobil eszközökön, további funkciókkal valamint többféle munkafolyamattal fogják azt bővíteni.”

"Tudjuk, hogy még sok tennivalónk van, ezért arra szeretnénk ösztönözni a felhasználókat, hogy a termék kipróbálása után osszanak meg velünk minden, számukra fontos információt" - mondta a cég.

Vetélytársaitól eltérően a Photoshop for iPad előfizetéses alapon érhető el.

Alkalmazáson belüli vásárlás esetén havi 9,99 dollárba kerül, szemben a Savage Interactive digitális festő alkalmazásának - a Procreate - egyszeri 9,99 dollárjával, illetve a Serif Affinity Photo 19,99 dollárjával.

A felhasználók többsége azonban ingyenesen szerezheti meg az alkalmazást, mivel az asztali szoftver előfizetése tartalmazza a Photoshop for iPadet is.

Egyéb hír: A Fresco már elérhető a Windows táblagépekre, az Illustrator jövőre várható iPadre

Az Adobe bejelentette az Illustrator for iPad-et, mely egy vectordesign munkákhoz használható teljesértékű alkalmazás, esetében is az asztali verzió újragondolása történt meg.

Megjelent a Fresco 1.1, az alkalmazást elérhetővé téve a Windowson és az iOS rendszerre is.

Update

2020 február 21: Az 1.2-es verzió több új tulajdonsággal is bír, ilyen például a tracking, leading, baseline shift, font scaling and character styles. Az új AI-vezérelt automatikus objektumválasztó rendszert is belefoglalták, amelyet a Photoshop 21.0 szoftver tavalyi asztali kiadásában vezettek be.

Az Adobe egy blogbejegyzést is közzétett, amelyben felsoroltak más várható funkciókat, ideértve a görbék beállítását is.

2020. április 22: Az 1.3-as verzió segítségével automatikusan frissülnek a hiányzó betűkészletek, feltéve, ha elérhetőek az Adobe Fonts könyvtárban. A Photoshop app-on belüli vásárlásával a felhasználók megkapják a Fresco-t is, s oda-vissza. Mindkét alkalmazás elérhető egyébként az asztali verzió előfizetésével.

2020. május 29: Az 1.4-es verzió tartalmazza a korábbi kiadásból leginkább hiányolt funkciót: a görbék beállítását. Az Apple pen-nel dolgozók pedig lehetőséget kaptak a ceruza nyomásérzékenységének beállítására.

2020. június 16: Az 1.5-ös verziónak hála, képeinket egy kattintással átvihetjük a Lightroomba, a send to Lightroom paranccsal.

2020. július 28: Az 1.6-os verzió lehetővé teszi a szélek finomítását,csakúgy mint az asztali verzió, így az olyan félig-átlátszó tárgyakat, mint például a haj, könnyebben tudunk körülvágni.

Ezenkívül a felhasználók most már szabadon forgathatják a vászont a szokásos iPad "two finger" mozdulat segítségével.

Ár és elérhetőség

iOs 13.1 és újabb verziók.

Lehetőségünk van az ingyenes kipróbálásra. Ha a próba után szeretnénk továbbra is használni az appot, akkor az alkalmazáson belüli vásárlás után meg is tehetjük, ennek ára havi 9,99 dollár.

Az előfizetés, mely tartalmazza a Photoshop for iPad és a Fresco szoftvert is, 31,49 dollárba kerül havonta, vagy 238,99 dollárba évente. Az "all app" előfizetés ára 79,49 dollár/hónap vagy 599,88 dollár/év.

Látogasd meg a Photoshop for iPad weboldalát.

Olvasd el a Photoshop for iPad új funkcióinak listáját.

MEGOSZTÁS:
Meshmag