Erre figyelnek a stúdiók CG hardverek vásárlásakor

0

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a www.cgchannel.com-ot.

Ebben a szponzorált cikkben Robert Keske, a Nice Shoes CTO-ja feltárja azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják a díjnyertes kreatív stúdiókat új technológiák megválasztásakor, valamint azt, hogy miért a Lenovo ThinkStation P workstation mellett teszik le voksukat.

A Nice Shoes Észak-Amerika egyik legelismertebb kreatív stúdiója, portfóliójuk kiterjed a Cannes Grand Prix-díjas hirdetésektől kezdve Pink music promo videójai-ig. New York-i székhelyükön – mely a legagilisebb mind közül – ennek ellenére kevesebb mint 30 artist dolgozik.

A vállalat határozottan független maradt, és nem csupán bővült, hanem az együttműködés mellett döntött, ügyfeleit partnerirodák hálózatává alakítva, amely mára az Egyesült Államok felét lefedi.

A visual effects munkák mellett a cég sikeres “color and finishing”üzletágat tart fenn, és nemrégiben kibővítették szolgáltatásaikat virtuális és kiterjesztett valóság munkákra is.

Robert Keske CTO, az infrastruktúra biztosításáért felelős személy

Robert igazi veteránja az iparágnak, hét évet dolgozott az Autodesk-nél. Az alábbiakban megvitatja, hogy mit érdemes megfontolnia egy smart stúdiónak, mielőtt CG hardverekbe fektetne, többek között az innováció és a tényeken alapuló megközelítés egyensúlyának szükségességét, a piacot jelenleg érintő legfontosabb trendeket, a GPU számítást, a gépi tanulást – és hogy miért állt át a Nice Shoes a Lenovo ThinkStation P munkaállomásokra.

A Nice Shoes New York-i stúdiójának egy része. Ahelyett, hogy egyszerűen kibővítették volna a manhattani központot, a vállalat úgy döntött, hogy egy partnerhálózat kiépítésével növekedni kezdenek. Mostanra már az Egyesült Államok felét lefedik.

A “nagy almától” a globalizációig

Az 1996-ban alapított Nice Shoes gyorsan New York egyik legismertebb, utómunkákat végző stúdiójává vált. Ügyféllistájuk kiterjed olyan nemzetközi márkákra, mint a Gillette, a McDonald’s és a Mercedes, egészen a nemzetközi szupersztárokig, mint például Beyoncé, Kanye West, Lady Gaga és Drake.

Az évtized fordulójára a stúdió nagy hal lett egy egyre zsúfoltabb tóban. “Amikor elindítottuk a Nice Shoes-t, összesen nyolc-kilenc riválisunk volt New Yorkban” – mondja Keske. – Most minimum 450 van. Világunk zsugorodik. Globális szinten jelen vagyunk, nem csupán Manhatten-ben.

Ahelyett, hogy új irodákat indítottak volna, a Nice Shoes a stratégiai gondolkodás mellett döntött. Ügyfeleivel összefogva partnerhálózatokat hozott létre a regionális piacokon, majd ezek sikerét látva több partnerirodát is alapítottak. A hálózat ma 10 irodát foglal magában, a kanadai határtól Miami-ig és egészen a texasi Austin-ig.

“Az évek során gondosan figyeltünk az ügyfeleinkkel való kapcsolatunkra, valamint arra, hogy megbízható partner képét nyújtsuk. Több partneriroda is ennek köszönhető” – mondja Keske

A stúdióhálózat megtervezése

Partnerirodák látogatásakor az ügyfelek egy biztonságos csatornán keresztül, élő videóban csatlakoznak a Nice Shoes egyik artistjához, egy
olyan kijelzőn, amelyet úgy kalibráltak, hogy az megfeleljen a Nice Shoes New York-i stúdiójának.

Hálózati infrastruktúrája szempontjából a Nice Shoes „vállalati informatikai megközelítést” alkalmaz, számos rendelkezésre álló technológiát használva az IPsec VPN-szolgáltatás kezeléséhez, amely a szórakoztatóipari vállalatok sávszélesség igényéhez igazodik.

“Ahogy az ipar folytatja átalakulását, a Fortune 500 informatikai gyakorlatának átvétele, legalábbis a főbb projektekben, lehetővé teszi, hogy kreatív megoldásokat kínáljunk artistjaink számra” – mondja Keske.

„Az alaptechnológiának sziklaszilárdnak, kiforrotnak és bővíthetőnek kell lennie, legalább 60–72 hónapos élettartammal, ha jól döntünk akár ennél hosszabbal is. 2006-ban vezettük be a legújabb Fibre Channel infrastruktúránkat, és azóta is használjuk.”

A Lenovo ThinkStation P munkaállomásai, használat közben. A cég lassan minden artist gépét ThinkStation-re cseréli, és ugyanezt tervezi tenni a Flame-rendszereivel is.

Vadiúj artist munkaállomások

Az állandó ügyfélélmény biztosításának érekében a Nice Shoes gondosan ügyel az artistok munkaállomásainak hardvereire, nem csak a new york-i stúdió esetében, hanem a partnerirodákéban is.

Az asztali gépek mindegyike egy ThinkStation P workstation, két Intel Xeon processzorral, 8 és 12 közötti CPU magszámmal, és legalább 128 GB-os DDR4 memóriával. A stúdió NVIDIA grafikus kártyákat használ: munkaállomásonként kettőt vagy hármat.

“Annyit teszünk be, amennyi belefér a dobozba” – mondja Keske. “Az általunk használt összes szoftver rendelkezik részleges GPU számítási képességekkel, vagy legalább efelé halad”

A szoftverek közé Adobe Creative Cloud és az Autodesk Media & Entertainment Collection tooljai- elsősorban a Maya, a 3ds Max és az Arnold -, valamint az Avid Media Composer és a Nuke tartoznak.

A finishing általában “grading” vagy Flame rendszerekkel történik, Keske szerint ezeket is hamarosan lecserélik Lenovo-ra.

Agilitás egy folyton változó piacon

Az alapinfrastruktúrákhoz képest a Nice Shoes kreatív rendszerei sokkal gyorsabban elhasználódnak, a munkaállomásokat kb 36 havonta cserélik.

“Az ipar folyamatosan változik, így fürgének kell lennünk” – mondja Keske.” Minden projektet külön kell felmérnünk, s kiválasztatnunk a hozzá szükséges eszközöket”

Az egyik példa a Nice Shoes grafikus kártyáinak kiválasztása. Míg Keske általában a jelenleg rendelkezésre álló maximális specifikációjú kártyát választja, a stúdió válogat az NVIDIA professionel és consumer kártyái között.

Az editing szoftverek, különösen az Avid és a Premiere Pro jobban teljesítenek a Quadro kártyákkal, kétszeres javulást tapasztaltunk a számítási időkben ”- mondja Keske. “A fotorealisztikus és CGI munkát végző szoftverek azonban GeForce kártyákkal teljesítenek jobban.”

A Lenovo ThinkStation P720 tower workstation oldal- és belső nézete. A Nice Shoes CTO-ja, Robert Keske kiemeli a P-sorozatú gépek erejét, bővíthetőségét és csendes ventilátorait.

Gyors, rugalmas rendszerek tervezése

Amikor két évvel ezelőtt a Nice Shoes megkezdte a Mac workstation-ök cseréjét, Keske tesztelte az összes nagy gyártó rendszerét. Végül a Lenovo ThinkStation P sorozat mellett tette le voksát, annak teljesítménye és konfigurálhatósága miatt.

“A Lenovo célja piacvezetővé válni a média és szórakoztatóiparban. Az általuk nyújtott technológiák lehetővé teszik, hogy a hozzám hasonló emberek minden egyes unciát kihasználjanak a gépeikből. Ez a jelenlegi legjobb workstation a piacon.”

Keske különösen dicséri a ThinkStation P700-as és P900-as gépek alvázát. “A nyílások elrendezésének köszönhetően sok double-width grafikus kártyát tudok behelyezni” – mondja. “Ha egy vadállatot kell építenem, akkor megtehetem, és nem lesz szükségem külső alvázra.”

A ventilátorok kialakítása egy másik tényező. “A csúcskategóriás munkaállomások meglehetősen hangosak” – mutat rá Keske. „A ThinkStation P700-as gép esetében a ventilátorok szinte suttognak. Ez sokkal egyszerűbbé teszi az életet.”

A jelenlegi és jövőbeni hardverigények egyensúlyának megtalálása

Az új technológia megválasztásakor Keske a kiforrottságot, a rugalmasságot (mind a támogatott operációs rendszerek, mind az adatredundancia szempontjából) és az ár kombinációját vizsgálja.Ez a folyamat egyensúlyt teremt a stúdió jelenlegi igényei és a jövőben várható igényei között.

“Kérdés, hogy mit kell ma tennünk, és hol fog tartani az ipar holnap” – mondja.

Ha piacvezető akarsz lenni, akkor előre kell gondolkodnod. El kell dönteni, hogy mennyi időt és erőfeszítést vagy hajlandó a számodra legmegfelelőbb technológia fejlesztésére fordítani.

Keske szerint az iparág egyik legfontosabb kihívása a GPU-számítás kezelésének eldöntése. Míg a Nice Shoes jelentős összegeket fektet a helyi munkaállomások GPU-kiszámítási képességeibe, Keske úgy érzi, hogy a GPU-k virtualizálása problémásabb.

“Kreatív alkalmazások használatakor a billentyűzet és a képernyő közötti késésnek 10 ms alatt kell lennie. A távoli workstation-ök elérése ezért nem lehetséges. Próbálunk együttműködni a gyártókkal annak érdekében, hogy megértsék ezeket az igényeket.”

Grading progress a Nice Shoes-nál. A vezérigazgató szerint az egyre nagyobb felbontás az egyik legfontosabb trend a CG-iparban.

A legfontosabb hardvertrendek a szórakoztatóiparban

A jelenlegi aktuális trendek között szerepel az objektumalapú tárolás és a virtual tape processing, valamint a képek egyre növekvő felbontása – A Nice Shoes már olyan projekteken dolgozik, amelyekben akár 24K felbontású felvételeket is rögzítenek.

Keske a problémát elsősorban a feldolgozási idő, nem pedig a fájlméret szempontjából látja. “A kameratechnika fejlődése miatt a forrásfájlok valójában kisebbek lettek” – mondja. „A legjelentősebb probléma a nagyobb formátumok megjelenítési és kiszámítási ideje. Itt jön képbe a GPU-renderelés. Az NVIDIA néhány kártyájának esetében csökkent a CUDA magok száma, de nőtt a memória sávszélessége, hisz mindenkinek ugyanaz a problémája. “

A cég jövőbeni lehetőségei a virtuális és a kibővített valóság,- amit Keske nem érez nagy lépésnek az infrastruktúra szempontjából – valamint az AI, különösen a gépi tanuláson alapuló rendszerek, amelyeket az NVIDIA és az Amazon vezet be hamarosan.

“Megpróbáljuk körbejárni a technológiát, hogy megtaláljuk azt az egyszerű módszert, amelyet eljuttathatunk ügyfeleinkhez. Ez egyértelműen kihat a reklámokra és a műsorokra is.”

Remélik, hogy az AI segíthet olyan rutinfeladatokban, mint a verziózás. „Nagyon sok reklámunk van, amelyeknek 30 vagy 40 különböző változata is van. Minél többet tudunk csinálni a gépi tanulás segítségével, annál jobb ”- mondja.

Technológia a jövő kezelésére

Az új technológiának ezen bizonyítékokon alapuló megközelítése segíti a Nice Shoes-t az ipar élmezőnyében maradni anélkül, hogy tönkretennék a költségvetésüket, míg a Lenovo ThinkStation P workstation-ök megadják a Keske számára a bizonyosságot, hogy az artistoknak elérhető az a computing power, amivel a legigényesebb kreatív munkákat is kezelni tudják.

“Nem a napi produkciós teendők tartanak minket ébren éjjel” – árulja el. „Inkább mindig a következő projekt. Az alaptechnológiák és a kiforrott technológiák alkalmazásával valóban nem kell túl sokat aggódnunk olyan alapvető dolgok miatt, mint a renderelés. Az igazi kihívás a jövő problémáinak megoldása. ”

Látogasd meg a Nice Shoes weboldalát

Olvass többet a Lenovo ThinkStation P munkaállomásokról

Share.

About Author

Leave A Reply